Santokhi: ‘Ondernemers bereid basisgoederen tegen betaalbare prijzen aan te bieden’

“De omvang van het sociaal vangnet wordt bepaald door wat wij reeds aan sociale voorzieningen hebben, en de ruimte die in de begroting en via speciale projecten geschapen kan worden voor additionele voorzieningen”, aldus president Chandrikapersad Santokhi tijdens de algemene politieke beschouwingen die afgelopen maandag werden gehouden in De Nationale Assemblee. Volgens het staatshoofd dient daarbij rekening gehouden te worden met de kwetsbare groepen, en moeten de additionele voorzieningen erop gericht zijn om die kwetsbare groepen daadwerkelijk te ondersteunen.

“Er is een sociaal vangnet met aanvullende maatregelen op medisch gebied, het onderwijs en de huisvesting en projecten gericht op het voorzien in basisbehoeften van daarvoor in aanmerking komende doelgroepen, die onder andere de woon- en leefomgeving verbeteren”, aldus de president. Naast de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV); de Algemene Kinderbijslag (AKB); de Financiële Bijstand voor Mensen met een Beperking en Financiële Bijstand voor Mensen met Zwakke Huishoudens, worden er volgens Santokhi ook andere voorzieningen, waaronder het brodenproject voor schoolkinderen; gratis schoolvervoer voor kinderen en studenten; de mogelijkheid om studenten tegemoet te komen met financiële steun; het invoeren van basisbeurzen voor studenten op MBO en hoger niveau. “Ook het voedselprogramma is onderdeel van het sociaal welzijnsprogramma, dat gericht is op het ondersteunen van de meest kwetsbare groepen binnen de samenleving.” Op basis van de successen die geboekt zijn met de foodbaskets, zal de regering dit project op landelijk niveau continueren en verder uitbreiden.

“Na twee jaar breedvoerig overleg met alle stakeholders in de import- en handelssector, heeft de overheid bonafide ondernemers bereid gevonden om basisgoederen landelijk tegen betaalbare prijzen aan te bieden ten gunste van het volk. Hierbij zal de regering een faciliterende rol vervullen door samen met de foodbaskets, meerdere locaties te faciliteren welke als outlets zullen dienen voor deze essentiële levensmiddelen. Welwillende burgers zullen worden ingezet om de schakels van distributie en verkoop te ondersteunen tegen gangbare marges”, aldus de president. In de volgende fase zal volgens de president het bewezen concept van de foodbasket in combinatie met digitale financiële inclusie, als model dienen voor geoormerkte subsidie, waarbij subjectsubsidie centraal staat en specifiek gebruikt zal kunnen worden om enerzijds kwetsbare burgers in staat te stellen om te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften, en anderzijds via burgereducatie leren omgaan met financiële middelen en dus beschermen tegen ongefundeerde uitgaven. “Dit zal ervoor zorgen dat ook de overheid slechts middelen uitkeert die worden besteed voor de doeleinden waarvoor zij beschikbaar worden gesteld.”

More
articles