‘Mensen zijn miljonair geworden door te spelen met koersen’
“Elke Surinamer weet dat het hebben van meerdere wisselkoersen instabiliteit brengt in de economie, maar ook leidt tot corruptie, waarbij degenen die toegang hebben tot de lagere koers een groot voordeel hebben ten opzicht van het overgrote deel dat dat voordeel niet heeft’’, zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de algemene politieke beschouwingen die afgelopen maandag werden gehouden in De Nationale Assemblee.
“Er zijn mensen miljonair geworden slechts door te spelen met die koersen. Toen de huidige regering aantrad, was er een officiële wisselkoers die niet meer realistisch was ten opzichte van de zogenoemde cambiokoers. Wij hebben in juni 2021 de koers losgelaten, zodat er maar één wisselkoers zou zijn voor iedereen.” Volgens het staatshoofd is de koers bijna een jaar lang stabiel gebleven, daarna ging hij lopen, maar de laatste tijd is de koers weer stabiel. Verwacht wordt dat de koers stabiel zal blijven. “Men klaagt dat de koers hoog is. Jammer genoeg vergeet men dat onafhankelijke financiële deskundigen voorspeld hadden dat de koers bij ongewijzigd beleid in 2021, al SRD 52 zou zijn en daarna verder zou stijgen. De huidige koers zit daar ver onder, omdat wij het beleid hebben aangepast. De huidige koers geldt ook voor iedereen”, aldus Santokhi.
Het staatshoofd zei dat met betrekking tot de inflatie, er sprake is van een dalende trend. “Wij hebben in 2020 de juiste keuzes gemaakt en in 2021 er ook goed aan gedaan om het Herstelplan aan te nemen. U ziet dat het macro-economisch veel beter gaat, want de schulden zijn grotendeels herschikt, het begrotingstekort is weggewerkt, de wisselkoers is gestabiliseerd en de inflatie is gedaald en zal verder dalen.”
Het herstel en de stabilisatie zijn volgens Santokhi gelukt. ‘’Dat betekent wel dat wij moeilijke jaren hebben gehad. Terwijl wij op macro-economisch niveau de correcties pleegden, zijn er ook maatregelen getroffen om het leven van het volk draaglijk te houden. Er zijn salariscorrecties geweest, belastinggrenzen en -schijven zijn aangepast, er zijn uitkeringen gegeven ter versterking van de koopkracht en er wordt een sociaal programma uitgevoerd.’’
De zwaarste aanpassingen zijn volgens de president voorbij. “Dat betekent dat het voor de komende periode voor de Surinamer beter zal en moet worden. De regering doet haar uiterste best om daarvoor te zorgen.”