Staat dekt kosten omgekomen mijnwerkers

(foto: Ivan Summerville)

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de afgelopen week voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat de regering heeft besloten de begrafeniskosten voor de vijftien omgekomen porknokkers te dekken. Ook het verzoek van de nabestaanden dat alle slachtoffers op één plek zullen worden begraven zal volgens de vicepresident worden ingewilligd.

Brunswijk heeft ook gesprekken gevoerd met de granman en andere gezaghebbenden van het gebied over de huidige situatie. Er is ook een ontmoeting geweest met de nabestaanden. De regering had verder een beroep gedaan op de gemeenschap zich rustig te houden en zich niet in de mijn te begeven totdat de zoekacties waren afgerond.

Ook wordt samen met de multinationals gekeken naar mogelijkheden, zodat de goudzoekers veilig te werk kunnen gaan en er een stukje ordening komt. Enkele uren voordat het incident plaatsvond, was er een meeting met het bedrijf.  Volgens Brunswijk zou de maatschappij met een voorstel komen over de aanpak van de werkzaamheden en de veiligheid. Hij zegt na het gebeuren geen informatie meer van Zijin/Rosebel te hebben ontvangen. Echter gaf hij wel aan, de porknokkers vaker te hebben gewaarschuwd voor de gevaren, maar de veiligheid werd niet zo nauw genomen. Hij hoopt dat met een stukje ordening, de veiligheid beter gewaarborgd wordt.

More
articles