OM: Uitspraak Decembermoorden op 20 december

Ex-president en hoofdverdachte in het decembermoordenproces Desiré Delano Bouterse, hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor de moorden die hebben plaatsgevonden op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia. Het Hof van Justitie doet dan uitspraak in hoger beroep, dit werd gisteren bekendgemaakt. Eerder waren er geruchten dat de uitspraak op 18 december zou zijn. De oud-coupleider en huidig voorzitter van de NDP werd eerder veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie heeft die eis opnieuw neergelegd. Als het aan justitie ligt, krijgen vijf anderen dezelfde straf. Het gaat om de ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery.

Decembermoorden

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien mannen gemarteld en gedood in Fort Zeelandia, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het waren tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Hij was samen met een groep sergeanten door een coup in 1980 aan de macht ge-komen. De vijftien mensen, onder wie journalisten, vakbondsleiders en advocaten, probeerden volgens het regime een coup te plegen.

Slotpleidooi

Na de eerdere veroordelingen werd Bouterse (78) niet gevangengezet, wat ook niet expliciet in de eis stond. Dat is nu anders. Justitie heeft nu wel expliciet 20 jaar met gevangenneming geëist. Na de uitspraak is er geen beroep meer mogelijk. Bouterse noemde in juli in zijn slotpleidooi de Decembermoorden “betreurenswaardig”, spijt betuigde hij niet. Hij heeft ook altijd ontkend en vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is omdat hij destijds legerleider was. Volgens Bouterse is Nederland verantwoordelijk voor de dood van de vijftien mannen.

Laatste woord

Mr. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces, verklaarde in augustus tegenover journalisten, na het laatste woord van de hoofdverdachte Bouterse, dat zijn laatste woord in het strafproces, ‘’compleet onsamenhangend, juridisch van nul en generlei waarde’’ was. Volgens Essed heeft de verdachte met geen woord gerept over wat er specifiek gebeurd is op 7, 8 en 9 december 1982. Het OM heeft volgens Essed meerdere malen blootgelegd dat er sprake is geweest van moord met voorbedachten rade. Essed verklaarde dat de feiten voor zich spreken. “De plannen zijn minutieus voorbereid en uitgevoerd.‘’ De advocaat van de verdachten Irvin Kanhai wierp op dat Nederland een grote rol heeft gespeeld bij een invasie die zou zijn voorbereid. Essed zei dat Bouterse en zijn raadsman het erop wilden laten lijken, dat Nederlanders de mensen in het Fort Zeelandia hebben doodgeschoten. “Van alles dat er gebeurd is, wordt Nederland als schuldige aangewezen. Tientallen getuigen hebben haarfijn verklaard wat zich op 8 december heeft afgespeeld. Ook Bouterse was er persoonlijk bij”, aldus Essed. De advocaat van de nabestaanden stelde, dat de verdachten op de dag waarbij het vonnis uitgesproken zal worden, meteen in de boeien zullen worden geslagen. Essed verwacht niet dat er iets positiefs zal zijn voor Bouterse en de medeverdachten.

More
articles