‘Onheuse behandeling journalisten en toeschouwers, tijd voor verandering’

Met verbijstering las ik het artikel over de onheuse behandeling van journalisten en toeschouwers tijdens de viering van de 48e jaardag van onze republiek. Dit incident is een schrijnend voorbeeld van de toenemende minachting voor de persvrijheid en het gebrek aan respect voor journalisten en het publiek.

De acties van de veiligheidsdienst van president Chandrikapersad Santokhi zijn niet alleen onacceptabel, maar ook een aanfluiting voor de democratische waarden die onze republiek hoog in het vaandel zou moeten hebben. Een journalist wordt niet beoordeeld op zijn uiterlijk of de bekendheid van zijn gezicht, maar op zijn vermogen om feiten te verzamelen en te rapporteren. Het is ongehoord dat journalisten die waren uitgenodigd door de Communicatie Dienst Suriname, op zo’n grove wijze werden behandeld.

Deze incidenten stellen een ernstige vraag over de capaciteit en professionaliteit van de beveiligingsdiensten. Het is belangrijk dat deze diensten de noodzaak begrijpen van een goede coördinatie met de Communicatie Dienst Suriname, om ervoor te zorgen dat geaccrediteerde journalisten hun werkzaamheden veilig en zonder hinder kunnen uitvoeren.

Ik veroordeel deze incidenten ten zeerste en roep de president op om dit soort gedrag van zijn veiligheidsdienst niet te tolereren. Het is tijd om een cultuur te creëren waarin journalisten worden gerespecteerd en gewaardeerd voor hun cruciale rol in onze samenleving. Aan de journalisten wil ik zeggen: wees assertief. Uw werk is van vitaal belang voor onze democratie. Laat u niet ontmoedigen door deze incidenten. Blijf uw verhalen vertellen en houd de machthebbers verantwoordelijk.

Ik adviseer de autoriteiten dringend om duidelijke richtlijnen op te stellen voor de omgang met de pers, en om de veiligheidsdiensten grondig te trainen in het respecteren van de persvrijheid. Tevens pleit ik voor een onafhankelijk onderzoek naar dit incident en de implementatie van passende maatregelen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Het is tijd om te erkennen dat journalisten geen obstakels zijn, maar cruciale pijlers van onze democratie. Laten we samenwerken om een omgeving te creëren waarin iedereen de waarde van de vrije pers respecteert en beschermt.

Quintis Ristie

More
articles