Ontwikkeling van het Surinaamse ras: We in de gaten houden dat er geen spanningen ontstaan

Afgelopen zondag sprak Gregory Rusland voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) over de perikelen met de coalitie en de regering Santokhi in het programma “In de Kringen” van radio ABC. Hij verwees naar de verbroederingspolitiek van de gewezen NPS voorzitter Johan Pengel nu wijlen en Jaggernath Lachmon oprichter van de VHP tevens voorzitter, en overleden in 2001. Het panellid en sociologe Kirtie Algoe duidelijk, dat ook ouderen van hindostaanse komaf etnische groepen in ons land positief hebben ondersteund, om elkaar te accepteren. Ze vroeg ook of de periode van de verbroederingspolitiek, is afgesloten.

Rusland wees erop dat de verbroederingspolitiek meer bedoeld was dat de verschillende bevolkingsgroepen, vredig met elkaar zouden leven. Hij zei verder dat de kinderen die thans opgroeien in Suriname inderdaad veel meer een samensmelting zijn van verschillende sociale en culturele etniciteiten.  Rusland zei dat we als multi-etnische bevolking, die uit verschillende delen van de wereld afkomstig zijn ons zullen moeten inspannen een multiculturele samenleving ervan te maken met de diverse culturen. Hij is van mening, dat de kinderen die nu opgroeien, ook steeds meer op elkaar beginnen te lijken en volgens hem een Surinaams ras vormen. Tevens denkt hij dat we een normale ontwikkeling meemaken van de Surinamer die zich meer en meer ѐѐn gaat voelen.  “Evenwel moeten we in de gaten houden, dat er geen spanningen ontstaan”, aldus Rusland. Ook is hij van mening, dat als we vredig met elkaar blijven wonen in Suriname, over enige tijd de rasechte Surinamer iets van elke etniciteit in zich zal dragen.  Met betrekking tot het zich terugtrekken van de NPS uit de coalitie is hij van mening dat de interne spanningen tussen de president en de vice president vanaf het begin van de regeerperiode niet vol te houden was. Hij wees erop dat hij intern vaker op heeft gewezen dat die spanningen de coalitie niet goed doen. Ook bij de besluitvorming werd de NPS niet meer betrokken en de partij achteraf werd medegedeeld wat was besloten. Ook ging hij in op de vraag van een panellid namelijk wat werd bedoeld met “Friends en Family”. Rusland wees op de situatie waar de first lady een benoeming kreeg in de Raad van Commissarissen bij Staatsolie en de broer van de vice president die in vijf raden werd benoemd van het toezicht op het bedrijfsleven. Hij is van mening dat de benoemingen niet acceptabel waren.

Volgens het pannellid Hugo Essed is de verbroederingspolitiek in Suriname van grote betekenis geweest, omdat daarmee het fundament gelegd is voor het Surinaamse identiteit. Hij stelt dat er een bijzondere hoge mate van tolerantie is in onze samenleving. En dat er ook een hoge mate van tolerantie is ten opzichte van de religieuze beleving van anderen. Tevens van de culturen van anderen.

More
articles