Amerikaans leger arriveert in Guyana terwijl Venezuela zich voorbereidt op het referendum van 3 december

Defensiefunctionarissen van het Amerikaanse leger zijn in Guyana en hebben de afgelopen twee dagen de top van de Guyana Defense Force (GDF) getraind. Hun participatie met GDF komt op het moment dat buurland Venezuela zich voorbereidt om door te gaan met het geplande referendum op 3 december om Guyana’s Essequibo op te eisen.

De Amerikaanse ambassade in Georgetown merkte dinsdag in een persbericht op: “De leiding van de United States Army 1st Security Force Assistance Brigade (SFAB) en de Guyana Defense Force (GDF) kwamen van 27 tot 28 november bijeen als onderdeel van de bijeenkomst van de Verenigde Staten en Guyana sterk militaire partnerschap”. Volgens de ambassade concentreerden de discussies zich op “aanstaande afspraken, waaronder strategische planningssessies en processen om de militaire paraatheid en capaciteiten van beide landen om te reageren op veiligheidsdreigingen te vergroten.”

De SFAB-adviseurs zeiden:

“We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om te trainen met de Guyana Defense Force als onze partners en vrienden. We kijken ernaar uit om de samenwerking de komende weken en maanden te verdiepen.”

In reactie op het bezoek zei GDF’s Stafofficier Eén, Generaal Drie – Operaties en Training – Luitenant-kolonel Andy Pom-pey dat Guyana enorm heeft geprofiteerd van een eerdere versie van de Amerikaanse militaire training hier. “De overdracht van kennis en expertise van onze Amerikaanse tegenhangers onder auspiciën van de SFAB heeft onze leden voorzien van vaardigheden van onschatbare waarde die direct toepasbaar zijn op de dynamische aard van onze moderne veiligheidsomgeving”, aldus Pompey. Ondertussen merkte de Amerikaanse ambassade op dat de VS en Guyana een langdurig veiligheidspartnerschap hebben, gekenmerkt door een sterke samenwerking tussen SOUTHCOM en de GDF. Dat partnerschap is volgens de ambassade gericht op rampenparaatheid, humanitaire hulp, maritieme veiligheid, mensenrechten, professionele ontwikkeling, defensie- en openbare veiligheidsmissies, en het tegengaan van transnationale misdaad.

De komst van de Amerikaanse defensiefunctionarissen komt dagen nadat president Mohamed Irfaan Ali de inwoners van de grensgemeenschap van Mabaru-ma, Regio Eén, vertelde dat twee teams van het Amerikaanse ministerie van Defensie twee bezoeken aan Guyana zouden brengen. Het recente bezoek van president Ali aan Mabaruma en andere grensgemeenschappen was gericht op het sensibiliseren van burgers over de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela en het onderdrukken van de angst onder de bewoners over agressie van het buurland op zijn aanspraken op het graafschap Essequibo. Vorige week sprak vicepresident Bharrat Jagdeo tijdens zijn wekelijkse persconferentie ook over het bezoek van de Amerikaanse defensieteams aan Guyana, terwijl hij reageerde op vragen van een verslaggever over de aanhoudende spanningen tussen de twee landen.

Terwijl hij de toewijding van het land aan vrede bevestigde, zei Jagdeo dat Guyana, ter voorbereiding op mogelijke scenario’s, verschillende opties onderzoekt en actief samenwerkt met bondgenoten. Hij zei dat er naast de twee teams van het Amerikaanse ministerie van Defensie nog verschillende andere bezoeken gepland zijn in de maand december.

Jagdeo herhaalde het standvastige streven van Guyana naar vrede, vooral aan de grenzen, en herhaalde de toewijding van de regering om alle beschikbare maatregelen voor de nationale defensie te onderzoeken. VP Jagdeo benadrukte de zorgen over mogelijke agressie en benadrukte: “We gaan niet bezwijken voor het pestgedrag van Venezuela”, waarbij hij verduidelijkte dat Guyana zich richt op het beschermen van zijn soevereiniteit met diplomatieke middelen. Hij benadrukte dat de aanhoudende grenscontroverse met Venezuela vreedzaam moet worden opgelost bij het Internationale Gerechtshof (ICJ).

Jagdeo bevestigde mondiale steun en herinnerde aan de steun van organisaties als CARICOM, het Gemenebest en de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS), samen met grote landen zoals het Verenigd Koninkrijk (VK). Bovendien wacht Guyana momenteel op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over zijn verzoek om voorlopige maatregelen die vragen met betrekking tot de annexatie van het grondgebied van Essequibo tijdens het komende referendum van 3 december door de Venezolaanse regering zouden blokkeren.

More
articles