Suriname participeert aan PAHO event ‘Strengthening Health Promotion’

‘Gezond houden van onze mensen is het belangrijkste dat we kunnen doen’

Gezondheidsmanagers uit het hele Caribisch gebied kwamen op 9 en 10 november jongstleden bijeen voor een tweedaagse conferentie in Grenada om te onderzoeken hoe gezondheidsbevordering de gezondheid van de Caribische bevolking kan verbeteren. Het evenement van de Pan American Health Organization (PAHO), getiteld ‘Strengthening Health Promotion: Three Decades after the Caribbean Charter’, erkende de 30e verjaardag van de oprichting van het Caribbean Charter for Health Promotion tijdens de eerste Caribische Conferentie over Gezondheidsbevordering die in 1993 werd gehouden.

Een van de doelstellingen van de conferentie was het beoordelen van de huidige status van gezondheidsbevordering in de regio; het identificeren van de belangrijkste sterke punten en de uitdagingen waarmee de Caribische landen dertig jaar later worden geconfronteerd, om vooruitgang te boeken op het gebied van gezondheidsbevordering; het belang te benadrukken van het integreren van gezondheidsbevordering als een sleutelprioriteit in de politieke en technische agenda’s; en om mogelijkheden voor actie te identificeren om een routekaart te definiëren om de gezondheidsbevordering in het Caribisch gebied te bevorderen.

Bij het verwelkomen van de deelnemers aan de conferentie bedankte PAHO/WHO-vertegenwoordiger voor Barbados en de Oost-Caribische Landen (ECC), dr. Amalia Del Riego, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Religieuze Zaken in Grenada voor zijn steun. “Deze bijeenkomst is bedoeld om onze prestaties te vieren, te kijken naar de onvoltooide agenda en, nog belangrijker, om vooruitgang te boeken in de ontwikkeling van innovatieve benaderingen.”

Dr. Del Riego schetste de complexiteit van het gezondheidslandschap in de regio, waarbij hij de nadruk legde op de last van niet-overdraagbare ziekten (NCDs), die grotendeels worden veroorzaakt door de hoge aantallen hypertensie, diabetes en hart- en vaatziekten, de last van infectieziekten zoals door vectoren overgedragen ziekten, pandemieën, de toenemende prevalentie van geestelijke gezondheids-problemen en de uitdagingen die worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

De covid-pandemie heeft in alle landen geleid tot wijdverbreide verliezen aan mensenlevens en astronomische kosten. Er zijn echter lessen geleerd en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Religieuze Zaken, senator Jonathan LaCrette, gaf aan dat de pandemie landen een kans bood om prioriteit te geven aan de gezondheid.

Minister LaCrette beschreef Covid-19 als ‘’ons de mogelijkheid geven om de pen op papier te zetten en het gezondheidsdossier onder de stapel vandaan te halen waar het lag en het er vanuit internationaal perspectief bovenop te leggen.’’

De minister verklaarde dat “over de hele wereld de gezondheid wordt verdedigd”, en uitte zijn , omdat “de enige manier waarop onze economieën in stand kunnen worden gehouden is als we gezonde en productieve burgers hebben.”

Hij voegde eraan toe: “Dus we zijn op Grenadiaans grondgebied samengeko-men, zodat we de noodzakelijke strategieën kunnen ontwikkelen en hoewel ze contextueel kunnen zijn als je terugkeert naar je respectieve landen, kunnen we vanuit regionaal perspectief met één regionale stem spreken als het gaat om hoe gezondheidsbevordering er in onze verschillende landen uit moet zien.”

Dr. Gerry Eijkemans, PAHO/WHO-direc-teur van het Department of Social and Environmental Determinants for Health Equity, herhaalde “dat gezondheidsbevordering een instrument van onschatbare waarde is, aangezien het gezond houden van onze mensen het belangrijkste is dat we kunnen doen”.

In commentaar op andere overwegingen die van invloed zijn op de gezondheid, voegde ze eraan toe: “We weten allemaal dat zelfs als we gezond willen leven en willen bewegen, of als we gezond voedsel willen eten, dat moeilijk is als het te duur is, of als het milieu niet veilig is of als we geen tijd hebben, omdat we verschillende banen moeten hebben en voor kinderen moeten zorgen.’’

‘Strengthening Health Promotion: Three Decades after the Caribbean Charter’ werd bijgewoond door ministers van Volksgezondheid, permanente secretarissen, Chief Medical Officers, gezondheidsbevorderingsfunctionarissen en PAHO-functionarissen van het Office of Barbados and the Eastern Caribbean Countries (ECC), Washington DC, Belize en Suriname. Ongeveer 40 deelnemers woonden de conferentie bij, afkomstig uit Anguilla, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Montserrat, Suriname, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, de Turks- en Caicoseilanden, Trinidad en Tobago, en Washington DC.

More
articles