Onheuse behandeling journalisten en toeschouwers op jaardag republiek

Op de 48e jaardag van onze republiek was er een geringe belangstelling, die vertaald werd door publieke aanwezigheid bij de parade en het defilé op het Onafhankelijkheidsplein. Een optocht van militairen en politie-eenheden werd enigszins verstoord, door het verwerpelijke optreden van de veiligheidsdienst van president Chandrikapersad Santokhi.

Journalisten die op uitnodiging van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op het Onafhankelijkheidsplein waren, werden op het laatste moment voor de komst van de president, beperkt in hun werkzaamheden. Zo kreeg een journalist van De West te horen van een veiligheidsman van de president, dat het hem geen moer kon schelen of hij in het bezit was van een perspas.

De veiligheidsman begon op een aanstootgevende manier te trekken aan de journalist, en gaf opdracht aan een vrouwelijke collega, de journalist te duwen naar de oostelijke zijde van het paleis.

Tijdens het ‘meesleuren’ vroeg ze aan de journalist, waar zijn camera was en was verrast toen ze te horen kreeg, dat hij niet bij een televisiestation werkte, maar bij de krant. Ze liet hem vervolgens los en liep weg. Ook weigerde ze bij het verwijderen haar naam bekend te maken.

Naar verluidt was de behandeling door de veiligheidsdienst van de president hardhandig, indien de journalist hen niet bekend was.  Journalisten werden gewoon onheus behandeld. Ook is op zaterdag jongstleden duidelijk geworden, dat bij grote evenementen de veiligheidsdienst van de president niet afstemt met de CDS inzake journalisten die op uitnodiging van de dienst geregistreerd zijn.

Met het inzetten van een portofoon, zou de veiligheidsdienst van de president al kunnen voorkomen, dat ze een journalist grof behandelen, door bij CDS na te trekken of hij of zij op de lijst voorkomt. Een andere journalist die bevriend is met veiligheidsfiguren wordt zelfs begeleid naar plaatsen waar andere journalisten niet mogen komen. Echter is op de bedoelde plek geen enkele aanwijzing, dat het verboden is voor journalisten daar te komen.

Bij aankomst van onze journalist op het Onafhankelijksheidplein, meldde hij zich aan bij de dienstdoende militair voor de tent, alwaar genodigden verder werden begeleid naar het podium. Onze journalist werd op het tonen van zijn perspas verwezen naar de trap aan de kant van Grote Combéweg. In de tent nam hij twee interviews af en liep vervolgens naar de geluidsinstallatie in de directe nabijheid. Hij vroeg aan de technicus die de installatie bediende, of hij audio kon plaatsen bij de installatie om zo te kunnen opnemen.

Dat verzoek werd ingewilligd. Ongeveer een uur later werd onze journalist hardhandig verwijderd van de plek waar hij zich bevond. Hij heeft toen zijn werkzaamheden moeten staken en contact gemaakt met de CDS die verontschuldigingen aanbood voor de omissie en het incident met de veiligheidsdienst van de president.

De vermoedelijke verscherpte veiligheidsmaatregelen in verband met de hoge gasten uit binnen- en buitenland, hebben ook de vreugde en blijdschap bij het publiek negatief beïnvloed op de jaardag van onze republiek. Ook andere journalisten hebben te verduren gehad tijdens hun werkzaamheden op het Onafhankelijkheidsplein.

 

More
articles