President roept porknokkers op gebied te verlaten, situatie onveilig

President Santokhi heeft gisteren nadat hij het condoleanceregister had getekend op het commissariaat in het district Sipaliwini, tegenover een groep journalisten gezegd, dat het gebied waar enkele dagen geleden een bergwand instortte, waardoor veel goudzoekers het leven verloren, verklaard is tot onveilig gebied. Volgens de president bestaat er nog steeds instortingsgevaar en hij doet daarom een beroep op de mensen die daar hun geld verdienen, deze omgeving te verlaten. De president zegt te snappen dat de mensen op zoek zijn naar hun dagelijks brood, maar vertelt dat de regering bezig is met de ordening van de goudsector, zodat op een veiligere manier goud wordt gewonnen.

“De opdracht is al geruime tijd gegeven voor de ordening van die goudsector. En nu moet het gebeuren. De financiële middelen worden vrijgemaakt, het staatsbesluit is al getekend. Het gaat niet alleen om ordening van de goudsector; het gaat om het redden van mensenlevens”, zegt de president. ‘’Er vindt een heel gevaarlijke ontwikkeling in de goudsector plaats, waardoor de regering het als een plicht ziet ordening te brengen.’’

Het staatshoofd benadrukt dat er ook een strafrechtelijk onderzoek in de zaak volgt. Het traject daartoe is al begonnen. “Dat is onder leiding van de procureur-generaal met een heel onderzoeksteam. Ik hoop dat wij uit dit ernstige incident wijze lessen hebben geleerd”, aldus Santokhi.

More
articles