E-ID-kaarten na een jaar vertraging aangekomen

Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken, heeft tegenover journalisten verklaard, dat de e-ID-kaarten na een jaar vertraging, eindelijk zijn aangekomen in Suriname. Volgens de bewindsman gaat het om 100.000 stuks e-ID-kaarten. Somohardjo zei dat verschillende factoren hebben geleid tot de vertraging. De minister zei recent in het parlement dat indien de kaarten niet zouden worden geleverd, er maatregelen zouden worden getroffen tegen het bedrijf. Echter is het volgens de minister niet zover gekomen, omdat het bedrijf zich aan zijn woord heeft gehouden.

Volgens de minister zullen ambtenaren van het printhuis dag en nacht worden ingezet om de ontstane achterstand weg te werken.

Ondanks deze inhaalslag, bestaat er volgens berekeningen nog steeds een tekort van 200.000 blanco pasjes voor de komende verkiezingen. De e-ID-wet schrijft voor, dat elke burger over een e-ID moet beschikken om te mogen stemmen.

Minister Somohardjo verzekerde de bevolking van een goede verkiezingservaring en benadrukte het belang van een breed toegankelijke stemprocedure. Om dit te waarborgen, is het cruciaal dat de ontbrekende 200.000 blanco pasjes, nog dit jaar worden besteld. Het niet beschikbaar hebben van een geldige ID-kaart kan immers een negatieve uitwerking hebben op de verkiezingen.

More
articles