President Chandrikapersad Santokhi is in de avond van zaterdag 18 november samen met een delegatie, waaronder minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, teruggekeerd uit Riyadh, Saudi-Arabië waar op 16 november de eerste CARICOM-Saudi-Arabië Summit is gehouden. Regeringsleiders van alle CARICOM-lidstaten waren te gast van de kroonprins van Saudi-Arabië.
De banden tussen de Caribische landen en Saudi-Arabië zijn de laatste twee jaar geïntensiveerd en de toewijding van Saudi-Arabië om de samenwerking te verruimen, is duidelijk merkbaar. Een belangrijk nieuw element in interstatelijke relaties wereldwijd is dat landen die zich voorheen nadrukkelijk op de eigen omgeving richtten, het belang van het aanknopen van betrekkingen met landen op andere continenten onderdeel hebben gemaakt van hun buitenlandse politiek.
De summit was essentieel om eerder besproken zaken te concretiseren op het hoogste politieke niveau. De agenda voor het bezoek bestond uit meetings met de Saudische kroonprins, ministers en overheidsfunctionarissen en gesprekken met CEO’s van Saudische ondernemingen uit diverse sectoren, waaronder de olie-industrie, toerismesector en de financiële wereld. Tijdens de summit is naar voren gekomen dat Saudi-Arabië op meerdere gebieden een bijdrage kan leveren aan de Caribische regio. De samenwerkingsgebieden die zijn geïdentificeerd voor toekomstige overleg zijn: het omgaan met de gevolgen van klimaatsverandering; toerisme; investeringsfinanciering; handelsbetrekkingen en bereikbaarheid tussen de Caribische regio en het Midden-Oosten, via de lucht en de zee. Ook de ‘groene ontwikkeling’ heeft de aandacht van Saudi-Arabië, dat hiervoor 2,5 miljard USD beschikbaar heeft gesteld om de regio te ondersteunen. Ook Suriname zal van dit fonds gebruik kunnen maken om het milieu verder te beschermen en de effecten van klimaatverandering aan te pakken.
De band tussen Suriname en Saudi-Arabië is in de laatste jaren hechter geworden. President Santokhi: “Suriname staat niet alleen in de wereld. Wij moeten samenwerken met andere landen en verder een serieuze partner zijn voor de wereld. We werken aan de uitbreiding van de samenwerking tussen de twee landen. Wat lang geleden is begonnen op basis van people-to-people en religie, zal nu op zakelijk gebied en andere beleidsgebieden verder ontwikkeld worden.” Bij deze gelegenheid heeft het staatshoofd verschillende gesprekken gevoerd, waarvan de belang-rijkste een gesprek was met de CEO van het Saudi Fund for Development, Sultan Abdulrahman Al-Marshad. Hierbij is er gesproken over de Saudische ondersteu-ning bij het uitvoeren van projecten voor woningbouw, infrastructuur, agri-business en voedselzekerheid en duurzaam bosbeheer. De CEO is uitgenodigd naar Suriname om zich te oriënteren en de verdere mogelijkheden te bespreken.
Inmiddels is enkele weken geleden een technische missie naar Suriname gekomen om mogelijke projecten te identificeren. Op basis van de nieuw gemaakte afspraken om financiering tegen lage rentes te verlenen voor woningbouw en de rehabilitatie van wegen in Suriname, zal binnenkort een ‘scoping mission’ naar ons land komen. Afgesproken is dat er voor deze eerste keer een bedrag van USD 50 miljoen beschikbaar zal zijn. Saudi-Arabië heeft intussen een schenking gedaan van bijkans 4 miljoen ten behoeve van de onderwijssector en het sociaal programma.
Daarnaast zijn ook de mogelijkheden tot waterexport door Suriname alsook gemakkelijkere connecties voor Surina-mers die Mekka willen bezoeken voor de hadj (bedevaart), besproken. Verder zullen er ook studiebeurzen voor Surinamers beschikbaar worden gesteld.
President Santokhi heeft veel interesse in Suriname opgemerkt, met name in de Surinaamse carbon credits. Binnenkort zal de president de geloofsbrieven ontvangen van de niet-residerende Saudische ambassadeur. Er is intussen gesproken over de vestiging van een diplomatieke missie in Suriname. De mogelijkheid voor het opzetten van een diplomatieke missie in Riyadh wordt van Surinaamse zijde even-eens overwogen. Net als de herstelde en geïntensiveerde betrekkingen met vele andere landen, is de het aangaan en verstevigen van nieuwe relaties onder andere in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië van cruciaal belang om de economie te versterken en Suriname een solide fundament te geven voor duurzame groei en ontwikkeling. President Santokhi is positief gestemd en kijkt uit naar het verbeteren van de diplomatieke betrekkingen.