Fransen in het Matawai gebied ter hulpverlening na goudmijn ramp

Krisna Mathoera minister van Defensie heeft gisteren tegenover ABC online nieuws gezegd, dat er 22 Fransen in het Matawai gebied zijn ter hulpverlening na het goudmijn ongeluk. Mathoera zei dat Suriname  geen expertise heeft, om mensen die onder modder bedolven zijn te lokaliseren. Daarbij zei ze de autoriteiten in Frans-Guyana om ondersteuning te hebben gevraagd. “Die hebben meteen gereageerd, diplomatieke notas gestuurd, die zijn in de nacht aangekomen”, aldus Mathoera. Volgens de minister zijn de leden van het “sure and resume team” uit  Frans-Guyana om 2:00u in de nacht in Suriname aangekomen en in de ochtend vertrokken naar het gebied ter ondersteuning.  “ Inmiddels hebben we veertien lichamen naar de stad vervoerd, die zijn in be-slag genomen en het verdere onderzoek is gestart onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM)”, aldus Mathoera. Zij benadrukte dat de eerste reactie vanwege de regering was, hulpteams te sturen naar het gebied waaronder de politie en militairen. Hierop zei ze dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) onder leiding van Jerry Slijngard, ook is in-geschakeld voor de coördinatie.

Verder haalde ze aan, opvang van betrokken familieleden, de communicatie met de samenleving en het in contact treden met het traditioneel gezag, ook acties waren vanwege de regering. “Ook is in overleg getreden met het bedrijf Zijin want het heeft plaats gevonden  op zijn bedrijfslocatie”, aldus Matoera

Tot slot zei de minister dat de locale bewoners twee overlevenden hebben kunnen verwijderen  uit de modder en gebracht voor medische hulp.

More
articles