Rabindre Parmessar NDP-fractieleider heeft bij de Algemene Politieke Be-schouwingen (APB) in DNA aandacht gevraagd voor huidige situatie in het land. Volgens Parmessar neemt de criminaliteit ongekende vormen aan, maar blijft een degelijke aanpak uit. Ook het onderwijs en de gezondheidssector zijn volgens hem achteruit gegaan. Daarentegen heeft president Santokhi bij de onlangs uitgesproken jaarrede verklaard dat onderwijs, veiligheid en de gezondheidszorg prioritiet van de regering genieten.
‘’Wanneer we de verschillende begrotingen analyseren, sinds het aantreden van deze regering, dan zien we dat er behoorlijk wat geld wordt opgebracht voor deze ministeries. Echter wordt een groot deel hiervan besteed aan lonen en salarissen. Aan het ontwikkelen en uitvoeren van beleid, komt de regering niet aan toe. De non-performance voor wat betreft Beleidszaken spreekt boekdelen‘’, aldus Parmessar. Met betrekking tot de veiligheid en de veiligheid aan onze grenzen zegt Parmessar dat die minimaal is. De parlementariër vroeg dringende aandacht van de president en het ministerie van Justitie en Politie, deze aan te pakken. ‘’Hoelang zal de president zijn ogen nog sluiten voor de wanprestaties op zijn ministerie van JusPol? Berovingen vinden tegenwoordig op klaarlichte dag plaats. De criminaliteit heeft ongekende vormen aangenomen, maar de president grijpt niet in. Als de president grappen maakt, laat hij dat zeggen, maar ons niet om de tuin leiden met zijn zoete praatjes.‘’
Parmessar wilde verder met betrekking tot het economisch beleid concreet van de regering weten, wat er gedaan zal worden om het bruto binnenlands product (BBP) te verhogen. Ook wenst hij te weten, in welke sectoren geïnvesteerd zal worden om de exportcijfers en deviezen inkomsten te vergroten. Over deze zaken wordt volgens Parmessar in alle talen gezwegen. De parlementariër wees ook erop dat er geen vooruitzichten zijn om het ondernemersklimaat te verbeteren. ‘’We zijn blijven roesten op de 162ste plek op de Ease of Doing Index. Van de vele investeerders die in de wachtzaal stonden om in Suriname te investeren, hebben we na 3 jaar, nog niets van gemerkt. Terwijl Guyana in rap tempo bezig is zijn economie duurzaam op te bouwen, maakt de president allerlei snoepreisjes die de staat meer geld kosten dan ze opleveren. Waar zijn de investeringsplannen?‘’, aldus Parmessar.
door Orsilia Dinge