Beloftes gedaan door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), dat er in oktober genoeg irrigatiewater beschikbaar zou zijn voor de rijstsector, blijken niet te zijn nagekomen. In alle rijstpolders, van Wageningen tot de Clarapolder, liggen tal van kavels bloot en is te zien dat de droge grondbewerking reeds is gedaan. Het wachten is nu op irrigatiewater om de akkers te bevloeien voor de natte grondbewerking, zodat kan worden overgegaan tot het inzaaien, dat plaatsvindt van 10 november t/m 31 december.
De landbouwers zien deze periode aan zich voorbijgaan als zij niet spoedig over water kunnen beschikken voor hun percelen. De boeren zeggen de situatie al beu te zijn geworden. Opeenvolgende regeringen hebben het problem van irrigatiewater niet structureel kunnen oplossen en al jaren achtereen kampen de boeren met dit probleem. “Met deze minister van LVV zakt de sector verder de afgrond in”, zegt landbouwer Moenna zuchtend aan de krant. Volgens hem loopt alles stroef in de sector. “Wij kleine landbouwers hebben het heel zwaar. Ons product, de padie, wordt voor minder dan de kostprijs opgekocht.
Opkopers bieden nog steeds tussen SRD 650 en SRD 700 voor een baal padie. De minister van LVV heeft ons gepakt door een zogenaamde protestactie te organiseren tegen de opkopers. Het was duidelijk te zien dat de protestactie door LVV (lees: VHP) was georganiseerd, omdat die werd geleid door assemblee- en districtsraadsleden van de VHP, waaronder Nisha Jhakry, Mohamed Gowri, dr-lid Arwin Nibar en de beleidsadviseur van minister Sewdien in Nickerie, Ricky Ristie. Dat heeft ons niets opgeleverd, want de opkopers zijn gebleven op SRD 700”, zegt Moenna. ‘’De VHP had gedacht ons voor het karretje te spannen om het gevecht tegen de opkopers aan te gaan, omdat pogingen van de regering niets hadden opgeverd’’, voegt hij eraan toe. Volgens Moenna voelen de boeren zich beetgenomen door LVV. “De minister heeft in de afgelopen periode alleen maar loze beloftes gedaan en nu zijn wij daar de dupe van.” Volgens Richenel Small, voorzitter van het bestuur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), wordt er alles aan gedaan om de landbouwers te voorzien van irrigatiewater. Van de vier pompen te Wakay zijn twee in bedrijf. Dit wordt door de boeren in twijfel getrokken, omdat zij over informatie beschikken dat slechts één pomp draait, omdat de andere drie gereviseerd moeten worden. De pomp die nu draait, is ook niet helemaal goed, waardoor het lang duurt voordat het water vanuit Wakay via het 66 km lange Corantijnkanaal de polders bereikt. De pompen van Wakay zijn niet in staat om in de volledige waterbehoefte te voorzien van de landbouwers. De landbouwers vrezen dat de investeringen die zij nu reeds gepleegd hebben, verloren zullen gaan. Zij zeggen niet te weten waar zij naartoe moeten, want volgens hen heeft noch de minister van LVV, noch de onderdirecteur Landbouw Regio West, een luisterend oor voor hun problemen.