EZ: Prijscontroles nog steeds van kracht, zware boetes bij overtredingen

Minister Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft onlangs voor de vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat de bonden die acties hebben gevoerd, geen problemen hebben met hoe zaken verlopen bij EZ, op één bond na,  waarmee er nog gesprekken zullen komen met betrekking tot bepaalde vraagstukken betreffende EZ.

Kuldipsingh zegt dat er nog steeds controles worden uitgevoerd op de prijzen. ‘’Maar als internationaal de prijzen stijgen vanwege oorlogen en andere zaken die wij als land niet in de hand hebben, dan zal er zeker sprake zijn van prijsstijgingen, ook vanwege het feit dat Suriname een importland is’’, zegt Kuldipsingh. Volgens haar probeert het ministerie ondanks alle verhogingen, prijsopdrijvingen in de gaten te houden. Het ministerie werkt ook aan manieren om de eigen productie te stimuleren.

Kuldipsingh zegt dat wanneer prijsopdrijving geconstateerd wordt, de goederen in beslag genomen kunnen worden, hetgeen ook gebeurd is.

‘’Er zijn items in beslag genomen en vervolgens onder sociale instellingen verdeeld’’, aldus de minister. ‘’De aangepaste prijzen van basisgoederen worden elke week gepubliceerd, zodat de samenleving op de hoogte blijft’’, benadrukt Kuldipsingh. Indien er gevallen zijn waarbij de klant merkt dat prijzen in de winkels niet kloppen, kan men dat gelijk doorspelen aan het ministerie, zodat er maatregelen getroffen kunnen worden. Bij gevallen van prijsopdrijving wordt er vanwege het Openbaar Ministerie een boete opgelegd. “Er zijn boetes uitgedeeld en vele winkeliers waren het niet eens daarmee, maar laten de winkeliers zich ook houden aan de regels’’, aldus Kuldipsingh. ‘’Het ministerie van EZ werkt en als men zich niet houdt aan de regels, wordt er beslag gelegd op de desbetreffende producten.” De minister benadrukt dat ook het verkopen van vervallen producten verboden is.

More
articles