6e FPSO van Exxon in Guyana krijgt de naam ‘Jaguar’

De Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, heeft onlangs aangekondigd dat Bayphase, een internationaal olie- en gasadviesbureau, het Field Development Plan (FDP) en de Environmental Impact Assessment (EIA) van ExxonMobil voor de ontwikkeling van het zesde Stabroek-blok aan het herzien is.

Bharrat zei dat de “Whiptail-ontwikkeling de zesde ontwikkeling zal zijn met onze zesde FPSO (drijvend productie-opslag- en losschip) Jaguar.” De Jaguar staat op het wapen van Guyana en is het nationale dier van het land. De Nederlandse floater-specialist SBM Offshore heeft contracten gegund voor het uitvoeren van front-end engineering en design (FEED) voor de FPSO. Bayphase werkte aan de recensie voor het laatste goedgekeurde project van Exxon, Uaru, en wordt nu vanwege bekendheid weerhouden voor het Whiptail-project. Bharrat heeft uitgelegd dat het ministerie met de technische teams van ExxonMobil heeft samengewerkt, zelfs voordat het FDP werd ingediend. “Ons technische team komt wekelijks samen met het technische team van de operator. Dus als er onderweg problemen zijn die moeten worden opgelost, werken we die uit voordat het definitieve FDP aan ons wordt voorgelegd.”

Het zes maanden durende contract van Bayphase reikt verder dan de productielicentie en omvat ook onderhandelingen en andere gerelateerde processen. Bharrat zei: “We willen Bayphase echter niet zeggen dat je deze (review) binnen een bepaalde tijd moet afronden, omdat dat de integriteit van de licentie in gevaar kan brengen.” Verwacht wordt dat de Whiptail-ontwikkeling een productieniveau van 250.000 vaten olie per dag (bpd) zal opleveren. De FPSO, die door SBM Offshore zal worden geleverd, zou de totale offshore-productie van Guyana tegen 2027 op ruim 1,3 miljoen vaten per dag brengen. Omdat het de laatste van zes projecten is die in 2027 in het Stabroek-blok online moeten komen, worden de kosten geschat op 12,933 miljard dollar.

More
articles