Oppenheimer-obligaties in waarde gestegen

EMFI Securities Limited publiceerde onlangs een document waarin een analyse wordt gemaakt van de economische situatie in ons land, dit naar aanleiding van de reeds geïmplementeerde IMF-maatregelen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) merkte op dat de Surinaamse regering recentelijk het ruilaanbod heeft gepresenteerd voor het tot stand brengen en de herstructurering van de Eurobond/ Oppenheimer-obligaties. EMFI stelde dat de obligaties aanzienlijk zijn gestegen sinds de aanbeveling is gewijzigd om te kopen, hoewel er nog steeds sprake is van het risico/rendement in het aanbod. China en Suriname zijn daarentegen dicht bij een akkoord over schuldsanering. Binnenkort zal de minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, China bezoeken om een eventuele herstructurering van de schulden te bespreken.

OBLIGATIES

SURINM 26 won de afgelopen maand 1,8 punten en werd verhandeld op 87,1c, terwijl SURINM 23 2,3 punten won naar 91,1c. De stijging van de prijzen weerspiegelt de gevolgen van de aankondiging van het langverwachte ruilaanbod om de vooraf overeengekomen herstructurering van de obligaties. “Onze beoordeling van de herstelwaarden (RV) voor de operatie, inclusief de nieuwe euro-obligatie en het waardeherstelinstrument, ligt tussen 79 en 112 procent aannames over het traject van de olieroyalty’s in Blok 58. In ons vorige rapport (zie: ‘De potentiële meevaller voor olie’), merkten we op dat we onze RV-schattingen als gunstig beschouwden in vergelijking met de huidige obligatiekoersen (81-83c). Dit motiveerde ons om ons advies om te zetten naar KOOP. Bij de huidige prijzen in het bereik van 87-91c zien we minder opwaarts potentieel en meer neerwaarts dan voorheen, maar de risico-/opbrengstbalans in de obligaties blijft positief, dus we handhaven onze strategie aanbeveling voorlopig”, aldus EMFI.

“De schattingen van de laatste IMF-evaluatie gepubliceerd op 16 oktober, benadrukt dat het fonds een primair overschot verwacht van 3,5 procent van het bbp en op algemene schaal de cit van 0,7 procent voor 2024. Bij het primaire saldo is er een verschil van 1,3 procentpunt ten opzichte van de officiële schatting, terwijl het totale saldo 70 basispunten bedraagt. Meestal vereist het fonds dat de begroting is afgestemd op het programma, dus een dergelijke mismatch lijkt ons vreemd.”

Het IMF-programma hanteert voor dit jaar een primaire overschotdoelstelling van SRD 2294 mln., die aansluit bij de aangepaste Begroting 2023. Waarom gebeurt dit niet in de begroting 2024? EMFI denkt dat het kabinet lagere inkomsten en rentebetalingen verwacht dan het fonds. ‘’Hoewel de omzetverwachtingen ons conservatief lijken, lijken de renteschattingen vrij optimistisch, gezien de stijging van de mondiale rentetarieven. Misschien is de overheid voorzichtig en verwacht zij dat de begrotingsresultaten beter zullen zijn dan de begroting, of mikt zij op verdere versoepeling van de doelstellingen van het IMF?

“Hoewel langzamer dan we hadden verwacht, heeft de Surinaamse regering haar publieke financiën gestaag verbeterd, alsook het implementeren van de noodzakelijke hervormingen om het land weer op het pad van duurzaamheid te brengen. Volgend jaar – hoewel de overheid de rentebetalingen zal hervatten – zal dit een uitdaging zijn. Wij denken echter dat dit wel zal lukken door het handhaven van een vergelijkbaar omzetniveau als dit jaar en het gedeeltelijk doorvoeren van hervormingen.”

EMFI voorspelt dat de regering een totaal saldo van 1,4 procent van het bbp en een primair saldo zal bereiken met een overschot van 2,7 procent. Een dergelijke aanpak is lager dan de doelstelling van het IMF, dus het is aan het fonds om te beslissen de programmadoelstellingen te versoepelen om door te gaan met de uitbetalingen of om deze opnieuw uit te stellen.

Bron: EMFI-Suriname Country Report: Introducing the 2024 Budget

More
articles