8e Ayurveda Dag

De ambassade van India in Paramaribo, vierde de 8e Ayurveda Dag in Saramacca, Suriname met als thema: ‘Ayurveda elke dag voor iedereen’, oftewel हर दिन हर किसी के लिए आयुर्वेद  op 10 november 2023, samenvallend met de Dhanvantari Jayanti, de verjaardag van de god voor Ayurveda. Dit alles in het kader van het bevorderen van ayurvedische en traditionele geneeswijzen en als onderdeel van het programma Promotie van Culturele Banden met Diaspora (PCTD). India en Suriname ondertekenden in januari 2020 een MoU over samenwerking in de traditionele geneeskunde (TM). Daarom sloeg de regering van de Republiek Suriname de handen ineen met de ambassade door een Ayurveda Gezondheidscentrum en een Medicinaal Plantentuinproject te lanceren bij de Proeftuin Dirkshoop in het district Saramacca ter gelegenheid van de 8e Ayurveda Dag.

De viering begon met de volksliederen van Suriname en India, gevolgd door het traditionele aansteken van een lamp te midden van vedische mantras door Pandit Nitin Jagbandhan. Prof. Christiaan heette de gasten welkom, en benadrukte de betekenis van Ayurveda in het dagelijks leven en schetste de maatregelen die genomen zijn om Ayurveda in Suriname te bevorderen. Sherin Bansi-Durga, districtscommissaris van Saramacca, dr. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken ad interim Krishnakoemarie Mathoera spraken over de start van het project. De ambassadeur van India, dr. Shankar Balachandran, waardeerde de maatregelen die zijn genomen om de traditionele geneeskunde te promoten en merkte de veelbelovende aansluiting op de Dhanvantri Jayanti-feesten op. Hij sprak zijn oprechte dank uit aan de president voor zijn begeleiding, voor het vormen van een presidentiële stuurgroep en voor het inluiden van het project.

De hoofdgast, president Chandrikapersad Santokhi, noemde in zijn toespraak Ayurveda als een wetenschap en de Ayurveda Dag als een internationaal feest van de wetenschap. Hij zei dat de oprichting van een Ayurveda Centrum en een kruidentuin in Saramacca, een nieuw hoofdstuk inluidt in de Surinaamse gezondheidszorg, en dat Suriname zou transformeren in een toeristisch centrum voor welzijn, een exportcentrum van kruidengeneeskunde en daarnaast zal helpen bij het behoud van het kwetsbare planten. Hij omschreef het project als een mijlpaal in het strategische partnerschap tussen de twee landen. Hij drong er bij de belanghebbenden op aan het project te versnellen. Bij deze gelegenheid onthulde de president samen met de gastsprekers ook een plakaat ter gelegenheid van de lancering van het project.

Ruim 120 gasten uit verschillende lagen van de bevolking woonden het evenement bij, inclusief de leden van uit de ambassade.

More
articles