Staatsolie veilt 11 ondiepe blokken met ruim 91 miljard vaten zonder risico

Staatsolie Hydrocarbon Institute N.V. (SHI), een dochteronderneming van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., heeft een nieuwe kans geïnitieerd voor oliemaatschappijen om deel te nemen aan de offshore olie- en gassector. Staatsolie heeft een veiling aangekondigd van elf blokken binnen het ondiepe open offshore-gebied, een gebied dat substantiële olievooruitzichten beloofd. De blokken, gelegen tussen de aan land producerende olievelden en de diepwatervondsten, vallen binnen waterdieptes tot 150 meter. Voornamelijk heeft de recente mapping op deze blokken meer dan 98 leads en prospects geïdentificeerd, die, volgens SHI, zijn geïnterpreteerd op basis van bestaande 2D en nieuw verworven multiclient 3D seismische gegevens. Gezamenlijk herbergen deze leads en prospects een aanzienlijk olievolume, met een totale gemiddelde  niet risicovolle STOIIP (voorraad tankolie die aanvankelijk aanwezig was) van maar liefst 91 miljard vaten, aldus Staatsolie. SHI heeft inzicht gegeven in de geochemische evaluaties die zijn uitgevoerd op bestaande putten, waarbij ten minste twee actieve aardoliesystemen aan het licht zijn gekomen. Aangenomen wordt dat deze systemen het aangeboden areaal in rekening brengen, waardoor de aantrekkelijkheid van deze biedronde voor potentiële investeerders wordt vergroot. De biedronde is officieel geopend op 7 november 2023. Geïnteresseerde partijen hebben vanaf 18 december 2023 toegang tot datarooms, waarbij deze periode voor nieuwe bieders sluit op 26 april 2024. De uiterste indiendatum voor biedingen is gepland voor 31 mei 2024 en de verwachting voor de aankondiging van succesvolle bieders zal zijn hoogtepunt bereiken op 28 juni 2024. Hierna is de ondertekening van productiedelingscontracten (PSC’s) gepland voor 31 oktober 2024.

Deze nieuwe blokken worden beheerst door de Surinaamse petroleumwetgeving, die het regelgevingskader schetst voor exploratie-, beoordelings-, ontwikkelings- en productieactiviteiten. Staatsolie heeft duidelijke voorwaarden gesteld aan haar betrokkenheid en behoudt een carry equity die varieert van 10% tot 30% tijdens de exploratiefase.

Deze betrokkenheid strekt zich uit tot een recht op participatie als equity partner bij een commerciële ontdekking gedurende de gehele ontwikkelings- en productiefase. Een belangrijk aspect van het biedproces zal het puntensysteem zijn, bedoeld om ervoor te zorgen dat biedingen eerlijk worden beoordeeld. In omstandigheden waarin biedingen evenveel punten opleveren voor een specifiek blok, wordt van de bieders een handtekeningbonus gevraagd om de voorkeursbieder te bepalen.

De criteria voor biedingen reiken verder dan een minimaal werkprogramma – dat varieert afhankelijk van het blok – en omvatten aanvullende verplichtingen zoals 3D-seismische acquisitie, verdere exploratieboringen en mogelijk een hogere handtekeningbonus, die elk dienen als biedbare items die de uiteindelijke beslissing kunnen beïnvloeden.

More
articles