Eijk: “We tek’ en gangster”

Op het CLO-terrein stroomden gisteren meer dan duizend mensen samen om de buitengewone vergadering van de gezamenlijke vakbeweging bij te wonen. Hoewel de verzengende hitte veel aanwezigen afmatte slaagden de sprekers erin, de stemming erin te houden. Dayanand Dwarka bestuurslid van C47 riep de werkers op, zich niet te laten afleiden door figuren, die ze op andere gedachten willen brengen dan wat hun leiders ze hebben voorgehouden.

Door de aanwezigen werd de naam van het assembleelid Mangre (VHP-fractie) gescandeerd. Dwarka richtte zich ook tot de aanwezige vakbondsleiders om vol te houden en volharden, in de strijd tegen de regering, die alsmaar de zwaarste lasten op werkers in het land afwentelt en de samenleving bezwijkt onder dit gewicht dat arme burgers moeten dragen. Volgens Dwarka is de gezamenlijke vakbeweging nu gereed de strijd samen met de werkers aan te gaan. “Niemand gaat ons kunnen verdelen, en als er uit deze strijd een nieuwe orde moet komen uit de vakbeweging dan zij het zo”, aldus Dwarka.

Hij riep ook op gezamenlijk met de leden een sweri te maken,  de strijd tegen de regering tot het bittere eind te voeren.

Ook de voorzitter van de gezondheidsbonden Lloyd Pool sprak de werkers toe en was van mening, dat gezondheidsmedewerkers maandenlang moesten wachten op een overbruggingstoelage. Volgens hem kan het niet zo zijn, dat de regering dan de vakbeweging voor het gerecht sleept met de kennelijke bedoeling, dat de rechter bijna eindeloos een uitspraak uitstelt in een zogeheten uitputtingsslag, waardoor de werkers afgemat raken.

Om aan te geven dat het ze menens is, maakte hij duidelijk dat samen met de werkers tot de laatste adem zal worden gestreden. “En mi no e las blo”, aldus Pool. Hij verwees naar het gesprek, waarin een minister aan de onderhandelingstafel meende de bond uit te dagen, met de woorden “als het komt tot een confrontatie, dan wordt het hard wat er zal gebeuren”. Evenwel kaatste hij de bal terug door te zeggen: “Maar unu ook tu no e frede a confrontatie” aldus Pool. De leden reageerden door in luidop te roepen “nee unu ne frede!” Hij vroeg de leden ervoor te zorgen, dat bij de volgende actie niet de meer dan duizend mensen, maar veel meer dan dat (tienduizenden) op de been zullen worden gebracht. Pool sloot af met de slogan “stre di fu stree” en de menigte antwoordde in koor “unu no sa frede”!  Joyce de Vlugt bondsvoorzitter van de douanebond is van mening, dat bij de volgende actie ze niet alleen haar bestuur meeneemt maar ook het personeel, om strijd te voeren. Volgens haar zal op die dag de haven gesloten worden.

De vertegenwoordiger van het Syndicaat voor Onderwijsgevenden, mw. Maarten zei dat de onderwijsgevenden de economische druk in het land niet meer aan kunnen. Ze vroeg de aandacht van de leerkrachten en wees erop, dat ze doof schijnen te zijn en doen alsof ze niet voelen waar de schoen wringt.

En vroeg zich af of het de leerlingen die in de schoolbanken zitten de strijd moeten voeren? Maarten deed een beroep op haar collega’s, niet te doen alsof ze niet wisten van de actie bij CLO, maar zich aan te sluiten voor een rechtvaardige strijd. Wie moet dit voor u doen, vroeg ze aan haar collega’s.

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft zich vandaag ook aangesloten bij de vergadering van de vakbonden. Vertegenwoordiger Bernice Barron zegt dat de FOLS zich terug kan vinden in de eis van de vakbeweging, dat bepaalde aspecten van de BTW-wet, waaronder de verhoging van de belasting op benzine van 5 naar 10 procent, teruggedraaid moeten worden.

Zij zei dat de leerkrachten het heel moeilijk hebben en deed een oproep op de afwezige leerkrachten ook hun ondersteuning te bieden.

De Vereniging Rechtspositie Militairen in Suriname heeft zich ook aangesloten bij de gezamenlijke vakbeweging.

Ondervoorzitter Leeflang verklaarde dat als het volk moet lijden vanwege de economische druk het ook gereed moet zijn om de strijd gezamenlijk te leveren.

Max Breinburg, vertegenwoordiger van de veiligheidsbonden, voerde ook het woord. Hij liet zijn licht schijnen op zowel de BTW-wet als het verhogen van de belastingvrije grens. Volgens hem is de regering al jaren bezig om de grens “zogenaamd” te verhogen, maar tot nu toe zonder resultaat. Hij zei dat de regering niet langer dan een maand heeft om dit te realiseren.

Revelino Eijk, secretaris van de Surinaamse Politiebond (SPB), trok fel van leer tegen de regering. Een van zijn uitspraken was we tek’ en gangster.” Die de aanwezigen uitgelaten en geestdriftig liet reageren.

Eijk benadrukte dat dit een lange en zware strijd zal kunnen worden. Hij drukte de aanwezigen echter op het hart, de moed niet te geven. Volgens hem moet de werkende klasse zich niet laten afschrikken. Alle aanwezigen lieten overduidelijk merken dat de druk niet meer te verdragen is.

De gezamenlijke vakbeweging sloot de actie van de dag af met een korte straatactie onder het toeziend oog van enkele motoristen van de politie om het drukke verkeer in de Verlengde Gemenelandsweg in goede banen te kunnen leiden. Eijk benadrukte dat het handhaven van de orde bij deze actie van de gezamenlijke vakbeweging geen ordeverstoring teweeg moet brengen.

De actievoerders werden opgeroepen om morgen 09.00 uur zich te begeven naar het DNA-gebouw om aandacht te vragen voor de kwestie van de aangepaste BTW-wet, die nog meer druk veroorzaakt op het armste deel van de bevolking.

More
articles