Op de Local Content Development Conference, georganiseerd door de Local Content Alliance (LCA), waren de afgelopen week meer dan 60 bedrijven en organisaties aanwezig bij de discussies en vragen over het actuele onderwerp ‘local content’, waarvoor Surinaamse ondernemers al enige tijd grote belangstelling hebben.
Arleen Emanuels, directeur van de Local Content Development Board (LCDB) van het Kabinet van de President, ging breedvoerig in op het thema ‘The development of the Local Content Strategy for Suriname’. In haar presentatie kwam tot uiting, de ontwikkeling van local content met het oog op de vooruitzichten van aardolie en gas.
Emanuels zei dat we nog geen blauwdruk hebben van local content in ons land, maar wel met voortschrijdende inzichten, vanwege de verschillende variabelen, we verder zullen komen met het proces, waarbij inzichten bijgesteld kunnen worden onder invloed van goede werkwijzen, ideeën hoe succesvol te zijn en gemeenschappelijke kenmerken en van een goede afloop van mogelijkheden die zich aanbieden. Ze wees erop dat om economische groei te bewerkstelligen, actieve burgers zich moeten houden aan tijdschema’s die afgesproken zijn.
Volgens haar moet het overzicht, dat de tijdstippen en uitvoeringsduur van de verschillende werkzaamheden voorafgaand vastlegt in acht genomen worden en niet geaccepteerd met loze argumenten. Ook is Emanuels van mening, dat multinationals eisen dat afspraken worden nagekomen door leveranciers binnen de local content. “De bedrijven in de branche van local content zullen tijdschema’s in acht moeten nemen om te voorkomen, dat ze vroegtijdig al bedankt worden voor hun diensten”, aldus Emanuels.
In augustus 2022 is de Local Content Development Board opgericht opgericht. De Raad van Ministers keurde de Local Content Development Board (LCDB) goed in november 2022. In mei dit jaar is de presidentiële commissie LCDB geïnstalleerd. Het initiatief voor het oprichten van een presidentiële commissie voor ontwikkeling van local content komt van de Atmos, ASFA, Wilgo Bilkerdijk, Staatsolie, Adit Moensi en de VSB, Hans Hiralal.
Volgens Emanuels is LCDB een public-private partnership met nog de kanttekening, dat in de samenwerking tussen LCDB (Presidentiële Commissie) en de particuliere sector om puur zakelijk handelen gaat.
Emanuels is van mening dat de bedoeling van dit partnerschap gericht is op de actieve rol van burgers en ondernemers en wel op het gebied van de natuurlijke hulpbronnen industrie en die te voorzien van goede kwaliteitsproducten. De zogenaamde ‘local suppliers’ in de samenleving moeten ook pogen een bijdrage te leveren aan de economische groei van ons land. Emanuels maakte duidelijk dat de taak om dit streven strategisch uit te zetten, moet gaan over drie lagen en voorlopig wordt aangegeven door de LCDB-paraplu en educatieve instituten.
Emanuels noemde het ‘’een bovenstaande ontwikkeling van een gedegen local content”, op basis waarvan in de samenleving onder andere kleine ondernemers, gunstig werk kunnen leveren. Als voorbeeld gaf ze een breed scala aan van dagelijks te gebruiken producten in de grondstoffenindustrie.
Echter herinnerde Emanuels eraan, dat sommige producten aan de grote ervaren leveranciers overgelaten moeten worden, omdat nu de tijd te kort is om nog voor 2028 in staat te zijn als kleine ondernemer in deze samenleving te kunnen voldoen aan de grote voorraden die de grote oliemaatschappijen nodig hebben in het proces en procedures van hun werkzaamheden.
Emanuels sprak ook over het traject van joint ventures, volgens haar een afspraak tussen bestaande bedrijven om samen te werken om zo de zelfstandigheid en eigen producten en diensten te behouden. In de samenwerking gaat het meer om grotere buitenlandse opdrachten en de overheid, marktpartijen die producten of diensten aanbieden en de betrokken ondernemingen onderhandelen om te komen tot afspraken met winstoogmerk.
Met betrekking tot local content in ons land, gaat het vooral om het toerisme, landbouwproducten, horeca, en niet te vergeten kunst en cultuur. Volgens haar is het laatste heel belangrijk voor het bekendheid geven aan de grondstoffenindustrie. Emanuels zei dat er altijd wel belangstelling voor de cultuur van het land is en souvenirs en kleding doen het altijd goed. Volgens haar is local content een gunstige gelegenheid voor de markt met betrekking tot de Surinaamse cultuur om weer te bloeien. Ook noemde ze transport, schoonmaakbedrijven, reparatiebedrijven en de zorg voor huisdieren.
“In alles wat we doen voor wat betreft local content, moeten we zien te voorkomen dat geld, tijd en irritatie tot misverstanden leiden”, aldus Emanuels. Volgens haar hebben veel strubbelingen tot gevolg onenigheid, kleine ruzies en ongenoegen, “dan wil men je niet meer als supplier”, aldus Emanuels.