VS leggen export van vuurwapens en munitie 90 dagen stil

De VS zijn gedurende 90 dagen gestopt met het afgeven van exportvergunningen voor de meeste civiele vuurwapens en munitie aan alle niet-gouvernementele gebruikers, zei het handelsdepartement  vrijdag, daarbij verwijzend naar de belangen van de nationale veiligheid en het buitenlands beleid.

Het handelsdepartement heeft geen verdere details verstrekt over de pauze, die ook jachtgeweren en optische vizieren omvat, maar zei dat een dringende evaluatie het risico zal beoordelen dat vuurwapens worden omgeleid naar entiteiten of activiteiten die regionale instabiliteit bevorderen, de mensenrechten schenden of criminelen aanwakkeren. Het handelsdepartement weigerde commentaar te geven op de publicatie op zijn website.

De stopzetting heeft betrekking op de meeste wapens en munitie die in een Amerikaanse wapenwinkel kunnen worden gekocht, zegt Johanna Reeves, een advocaat die gespecialiseerd is in exportcontroles en vuurwapens bij het advocatenkantoor Reeves & Dola in Washington DC.

Reeves zei dat ze het handelsdepartement nog niet eerder zo’n ingrijpende actie als deze had zien ondernemen. “Zeker, ze hebben individueel beleid per land – maar niets zoals dit”, zei ze.

Exportvergunningen voor Oekraïne en Israël, evenals enkele andere nauwe bondgenoten, zullen worden vrijgesteld van de tijdelijke stopzetting van de export. Amerikaanse bedrijven die vuurwapens verkopen, waaronder Sturm Ruger & Co (RGR.N), Smith & Wesson Brands (SWBI.O) en Vista Outdoor (VSTO.N), zouden gevolgen kunnen ondervinden van het exportverbod.

Tot de buitenlandse klanten behoren distributeurs en winkels die vuurwapens verkopen. Exporteurs kunnen tijdens de pauze vergunningsaanvragen blijven indienen, maar deze worden ‘zonder actie vastgehouden’ totdat de pauze wordt opgeheven.

More
articles