Ramdin: ‘Westelijk halfrond nog steeds gezien als een regio van vrede’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, is voor aanvang van de vergadering van de Raad van ministers, ingegaan op de relatie tussen Suriname en Guyana.

Vanwege de ontwikkelingen in Venezuela is er genoeg actueel nieuws over Suriname, Guyana en Venezuela, vooral met de kwestie rond de grens van Venezuela, waarbij er sprake is van troepenopbouw aldaar. Volgens Ramdin is er door de CARICOM een verklaring opgesteld omtrent een referendum, dat zou plaatsvinden in Venezuela omtrent het Essequibo-gebied dat bijna twee derde deel van Guyana omvat en dat door Venezuela wordt opgeëist.

Ramdin zei dat de regering van Suriname niet wil dat er onzekerheid, instabiliteit en onveiligheid ontstaat in deze regio.

Het westelijk halfrond wordt nog steeds gezien als een regio van vrede, en het is één van de weinige regio’s in de wereld waar er geen sprake is van oorlogen en of conflicten tussen landen.

Volgens Ramdin baart het Suriname behoorlijk zorgen, omdat je als buurland ook betrokken zal worden indien er conflicten ontstaan. Heel binnenkort brengt de bewindsman een werkbezoek aan zijn collega-minister Hugh Todd in Guyana, om te vragen wat Guyana zijn standpunt zal zijn omtrent de grenskwestie met Venezuela, mede omdat ook Suriname en Guyana een grensprobleem hebben met elkaar. “Met onze grenscommissie zullen wij de koppen bij elkaar steken, zodat Suriname een standpunt kan innemen dat het Surinaams belang niet schaadt, maar tegelijkertijd wel het internationaal recht respecteert”, aldus Ramdin. Tijdens zijn werkbezoek aan Guyana zal er ook gesproken worden over de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas en welke initiatieven er genomen moeten worden wanneer het echte werk zal beginnen, zodat wij als samenleving met alle belanghebbenden ons goed kunnen voorbereiden daarop.

More
articles