Dundas Bouwbedrijf sleept staat voor het gerecht over gunning DNA-vergaderzaal

Een journalist van ABC online nieuws sprak met Patrick Dundas, directeur van het bouwbedrijf Dundas N.V., die een zaak aanhangig gaat maken bij de rechter inzake de gunning voor de bouw van een nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA). Dundas zei dat conform de tender, de laagste inschrijver het werk toegewezen zou moeten krijgen.

Zijn bedrijf was met SRD 5 miljoen de laagste inschrijver; het werk werd echter gegund aan de hoogste inschrijver voor ruim SRD 5,6 miljoen. Volgens Dundas werd er geen duidelijke reden aangegeven, waarom er uiteindelijk gekozen is voor Bouwvast Jankie N.V.; de hoogste inschrijver. Dit bedrijf was enkele jaren geleden ook belast met de bouw van het afgekeurde Hoofdbureau van Politie aan de Verlengde Gemenlanelandsweg, dat nu gesloopt wordt.

Dundas voelt zich zwaar benadeeld. Hij werd in eerste instantie wél gekozen, maar de Onderraad voor Aanbesteding en Gunning (ORAG), besloot dit besluit terug te draaien en te kiezen voor Bouwvast Jankie.

Volgens Dundas werd in september zijn bedrijf op de hoogte gesteld dat het in aanmerking was gekomen voor de aanwijzing van het werk en dat het werd uitgenodigd door het ministerie van Openbare Werken (OW) voor de uitvoering van de werkzaamheden, omdat al op 9 oktober de eerstesteenlegging (groundbreaking) zou moeten plaatsvinden.

Op 11 oktober kreeg de aannemer Dundas een conceptovereenkomst waarin was opgenomen de prijs van het werk, verdere procedures en een contractnummer. Hoewel het contract niet getekend is, moet het project wel binnen een jaar worden uitgevoerd. Derhalve maakte Dundas contact met de leveranciers die voor met name de buitenlandse materiaalcomponenten moeten zorgen. Ook maakt Dundas duidelijk, dat op 9 oktober het startsein gegeven zou worden voor de contracttekening die moest plaatsvinden. Echter ging de gunning niet door, omdat zoals eerder vermeld, de ORAG de gunning had stopgezet. Evenwel heeft de directeur van OW niet aangegeven, wat de redenen waren dat het werk niet is doorgaan.

In het contact met de directeur van OW is erop gewezen, dat het akkoord op schrift was door Dundasbouwbedrijf N.V. en ze daarom de mededeling van OW betreurden. Het Aanbestedingsreglement voor Werken in Suriname (AWS) is door het bouwbedrijf benaderd en hij heeft volgens de directeur uitputtend vragen gesteld over de latere afwijzing door OW. Echter is OW van mening, dat het slechts het gunningsadvies uitbrengt en verder geen verantwoordelijkheid draagt over wat zich binnen de ORAG voltrekt. Volgens Dundas was de reactie van de onderraad niet naar tevredenheid van het bouwbedrijf.

Op grond van het bovenstaande is Dundas van mening dat de advocaat van het bouwbedrijf is geconsulteerd. Samen met de advocaat is besloten de zaak voor te leggen aan de rechter. Dundas zegt dat zijn bedrijf zich zeer benadeeld voelt en dat de kwestie ook invloed heeft op het personeel. ‘’Bij de werknemers in het bedrijf is duidelijk een domper te merken”, aldus Dundas.

More
articles