ERKENTELIJK VOOR BIJDRAGE ESSED AAN RECHTSSTAAT

Suriname mag de jonge intelligente advocaat Serena Essed dankbaar zijn voor haar initiatief om het Constitutioneel Hof te vragen om een uitspraak over ons kiesstelsel. Dat heeft verschillende krachten in werking gezet, waardoor we nu bij de volgende verkiezingen in 2025, een uitslag kunnen krijgen die een werkelijke reflectie is van de beschaafdheid van dit volk.

De handelingen van mr. Serena Essed hebben alle politieke en intellectuele krachten bijeen gebracht voor een compromis resultaat, iets dat we sinds de onafhankelijkheid niet hebben gezien. Zij heeft daarbij op niemand anders gewacht, maar gebruik gemaakt van haar wettelijke rechtsingang als advocaat.

De familie Essed heeft een legacy van grote dingen voor dit volk. Dr.ir. Frank Essed heeft het enige integraal bauxietontwikkelingsplan gemaakt. En hoe is hij terugbetaald hiervoor? Frank Essed heeft in 1980 zonder vorm van proces, langer dan een jaar in de gevangenis gezeten.

Dit is hoe Suriname zijn grote zonen terugbetaalt. Zo is Frank Essed terugbetaald voor het West-Suriname-plan, voor Operatie Grass Hopper en veel meer.

Immers, de angst van ongeschoolden is niet voor de stokken en stenen, die eenieder kan werpen, maar voor het constructieve dat het intellect tot een alternatief maakt.

Badrissein Sital had het tot zijn levensmissie gemaakt om deze man op te sluiten. Zonder enig bewijsmateriaal van een strafbaar feit. Sital was de rechter die bepaalde wie in de gevangenis moest en we vragen ons af, waarom goede jonge mensen hun schouders niet onder het werk willen zetten.

Het is daarom niet vreemd dat jonge mensen liever wegtrekken uit Suriname voor een beter salaris. Suriname is even leuk als je op vakantie hier komt met een stabiel inkomen in het buitenland.

Mr. Hugo Essed nam eerst samen met mr. Kruisland en mr. Marica en na hun overlijden, met mr. Marja Vos en mr. Gaetano Best, de toorts van de nabestaanden van de Decembermoorden op.

Het zijn hun bijdragen die een veroordeling van de hoofdverdachte en vele van de handlangers mogelijk hebben gemaakt en op kritieke momenten, stond ook deze Essed er, voor de doorslag.

Met een geduldig woord van uitleg, voor de verzamelde media als geheel. De diverse medici uit de familie hebben op een minder publieke wijze, maar met grote voetsporen, hun bijdrage in ijver, verlichting en genezing geleverd.

More
articles