Van Trikt afwezig tijdens zitting, zaak gaat 4 december weer voor

Op maandag 23 oktober 2023 is de strafzaak tegen de ex-governor Robert van Trikt in hoger beroep voortgezet door het Hof van Justitie. De verdachte was afwezig. De zaak stond voor repliek. Van Trikt wordt bijgestaan door de raadslieden I. Kanhai BSc en mr. C. Algoe. De waarnemend procureur-generaal heeft door middel van een schrijven een verzoek tot uitstel van de repliek gedaan, hetgeen gehonoreerd is. Op 4 december 2023 om 12.00 uur zal de zaak worden voortgezet. De zaak staat dan voor repliek.

Bankwet
Onlangs in april verklaarde de ex-governor tegenover journalisten, dat de Bankwet niet is overtreden, projecten die toentertijd waren aangegaan, zijn in het kader van het strategisch beleidsplan van de Centrale Bank goedgekeurd door de Raad van Commissarissen.
Deze zaak gaat volgens Van Trikt, niet om fraudering, ‘’waarover men het al bijkans drie jaar heeft, of al het dergelijke’’, omdat hij geen enkel persoonlijk belang in deze zaken heeft gehad. Het gaat erom, dat wordt aangegeven, dat projecten niet door de Centrale Bank gedaan mochten worden, hetgeen beaamd is. “De kwestie omtrent verduistering, die bij de minister van Financiën ten laste is gelegd, gaat om middelen die hij toen heeft besteed om salarissen, pensioenen en uitkeringen te betalen, waarvan het Openbaar Ministerie vindt, dat daarmee de schulden afgelost moesten worden en omdat het om een bestemmingswijziging gaat, wordt dat als strafbaar gezien”, aldus Van Trikt.

Pleidooi
Tijdens de zitting van de strafzaak in hoger beroep tegen de ex-governor op maandag 3 juli jl., vroegen de advocaten de vrijgave van het pand van Orion dat verbeurd is verklaard. Het verzoek is afgewezen. Vervolgens heeft advocaat Kanhai zijn pleidooi afgerond en vroeg tevens of de verdachte wordt vrijgesproken van de gehele tenlastelegging en verwees daarbij onder andere naar de documenten die hij heeft overgelegd tijdens de behandeling van de zaak. Verder deed hij opnieuw een verzoek tot vrijgave van het kantoorpand aan de Brokopondolaan.

Hoger beroep
De strafeis tegen de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), staat nog steeds recht overeind. Dit liet de rechter in januari weten. Tegen Van Trikt werd acht jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 500.000 of subsidiair zestien maanden hechtenis gelast en tegen Kromosoeto vijf jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 150.000 of subsidiair twaalf maanden hechtenis. Beiden waren het niet eens met het vonnis en tekenden appel aan, doch het Openbaar Ministerie is in hoger beroep niet afgeweken van het eerder gewezen vonnis.

More
articles