‘Brandstichters riskeren SRD 3500 boete of twee weken hechtenis’

Opzettelijke brandstichters riskeren volgens brandweervoorlichter Olton Pinas een geldboete van SRD 3500 of twee weken hechtenis. Eerder deze maand zijn er honderden opzettelijke brandmeldingen gerapporteerd bij het Korps Brandweer Suriname (KBS). In het bijzonder het aantal meldingen van grasbranden, dat veelal het gevolg was van vuilverbranding, is gestegen. Pinas deelde toen mee, dat het aantal meldingen een piek heeft bereikt. Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) verklaarde toen ook, dat de branden in verband gebracht konden worden met het menselijk falen, door ondoordacht of onverantwoord handelen. ‘’Doordat er veel droog gras ligt, is dat ook een goede voedingsbodem voor het ontstaan van brand. Het gaat voornamelijk hierbij om vuilverbranden, grasbranden op percelen, branden op grasrijke terreinen en op bermen langs de openbare wegen‘’, was de verklaring van JusPol.

Parlementariërs en bewoners uit gebieden waar grasbranden plaatsvinden hebben vaker aan de bel getrokken. Gesteld werd dat boetes opgelegd moeten worden aan opzettelijke brandstichters.

In dat kader verklaarde Pinas tegenover de media, dat er wel een boete is die gehandhaafd wordt. Eerder had Pinas verteld dat de boete die opgelegd werd veel te laag was. De brandweervoorlichter zei dat die SRD 15 was. Na onderzoek is volgens Pinas gebleken, dat de boete SRD 3500 bedraagt of twee weken hechtenis.  Deze boete is volgens Pinas bij wet vastgesteld, namelijk in het Wetboek van Strafrecht. ‘’De boete moet gewoon toegepast worden.‘’ Echter is de brandweer volgens Pinas niet bevoegd boetes op te leggen, maar wel de politie. En moet de politie dus bij calamiteiten erbij gehaald worden.

More
articles