Jogi plaatst kanttekening bij gewijzigde Kieswet

VHP-parlementariër Mahinder Jogi heeft in gesprek met een lokaal medium verklaard, niet helemaal te staan achter de gewijzigde Kieswet. Volgens hem heeft hij er wel voor gestemd, maar zijn er delen in de wet die volgens hem vraagtekens oproepen. Zo plaatst de politicus kanttekeningen bij het feit dat met het nieuwe landelijk evenredigheidssysteem, kandidaten verkozen verklaard zullen worden op basis van een lijstvolgorde, in plaats van het aantal stemmen.

Jogi illustreert dit met een voorbeeld, waarbij een kandidaat van een bepaalde politieke partij 800 stemmen op nummer 3 krijgt, terwijl een andere kandidaat van dezelfde partij op nummer 20 in totaal 4.000 stemmen krijgt. Met de goedgekeurde kiesregeling zou dan de persoon met 800 stemmen worden toegelaten op basis van de lijstvolgorde.

De parlementariër zegt dat zijn voorstel over het aantal stemmen juist ervoor zou zorgen, dat alle 51 kandidaten van een partij even hard campagne zouden voeren. Dit zou dan niet alleen voor meer stemmen voor de partij zorgen, maar ook ertoe leiden dat er meer kiezers enthousiast zijn naar de stembus te gaan.

Een andere zaak die Jogi graag had willen zien, is dat nadat de kandidatenlijst door een politieke partij is samengesteld, deze als tweede stap dan aan het volk moet worden aangeboden ter goedkeuring. Hij vindt het jammer dat deze zaken niet zijn meegenomen, omdat het parlement in het huidige stadium slechts minimale wijzigingen wilde aanbrengen.

More
articles