Guyana verwerpt pogingen Venezuela om zijn territoriale integriteit te ondermijnen

De Guyanese president Irfaan Ali uitte gisteren tegenover Guyanese media zijn bezorgdheid over het feit dat Venezuela een deel van Guyana probeert ‘’over te nemen’’. Volgens Ali gaat Venezuela zover, dat het het Venezolaanse staatsburgerschap heeft aangeboden aan Guyanese staatsburgers die in betwist gebied wonen. President Ali vreest dat deze stap van Venezuela tot geweld zou kunnen leiden en de vrede en veiligheid van Guyana en bij uitbreiding van het Caribisch gebied zou kunnen bedreigen.  De verklaring van de Guyanese regering luidt als volgt: ‘De Guyanese regering heeft zorgvuldig nota genomen van de uitgifte door de Nationale Kiesraad van de Bolivariaanse Republiek Venezuela van vijf vragen die zullen worden gesteld in het nationale referendum dat gepland is voor 3 december 2023.

‘Naast andere vragen, die allemaal bedoeld zijn om de onwettige en ongegronde aanspraak van Venezuela op meer dan twee derde van het nationale grondgebied van Guyana te bevorderen, is vraag vijf de meest verderfelijke: er wordt schaamteloos gezocht naar de goedkeuring van het Venezolaanse volk voor het toe-eigenen van nieuw Venezolaans land, bestaande uit de regio Essequibo in Guyana, die zou worden opgenomen in het nationale grondgebied van Venezuela, en de toekenning van het Venezolaanse staatsburgerschap aan de bevolking.

‘Dit komt neer op niets minder dan de annexatie van Guyana zijn grondgebied, een flagrante schending van de meest fundamentele regels van het VN-Handvest, het OAS-Handvest en het algemene internationale recht. Een dergelijke inbeslagname van Guyana zijn grondgebied zou een internationale misdaad zijn. ‘De regering van Guyana wijst categorisch elke poging af om de territoriale integriteit van de soevereine staat Guyana te ondermijnen. De regering vindt het weerzinwekkend dat de Essequibo-regio, die deel uitmaakt van het grondgebied van Guyana in overeenstemming met de arbitrale uitspraak van 1899 die de grenzen afbakende van de staten Venezuela en vervolgens Brits Guyana, moet worden ‘gecreëerd’, tot een staat binnen Venezuela.

‘Verder verwerpt de regering de internationaal onwettige daad om het ‘verlenen van staatsburgerschap en Venezolaanse identiteitskaarten in overeenstemming met de Overeenkomst van Genève en het internationaal recht’ naar voren te brengen.

‘Het is via de Overeenkomst van Genève en de beginselen van het internationaal recht dat de vraag naar de geldigheid van de scheidsrechterlijke uitspraak van 1899 aan het Internationale Gerechtshof is voorgelegd. Dat Hof heeft geoordeeld dat het bevoegd is om van deze zaak kennis te nemen. Guyana heeft Venezuela herhaaldelijk aangemoedigd om aan de zaak deel te nemen. ‘De bevolking van Guyana blijft resoluut tegen elke bedreiging van de soevereiniteit en territoriale integriteit van hun land. Noch de regering, noch de bevolking van een land heeft volgens het internationaal recht het recht om het grondgebied van een ander land in beslag te nemen, te annexeren of in te nemen. Het internationaal recht verbiedt dit nadrukkelijk.  ‘De Guyanese regering vestigt de aandacht van de internationale gemeenschap op de acties die worden ondernomen door de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en die het potentieel hebben om aan te zetten tot geweld en een bedreiging te vormen voor de vrede en veiligheid van de staat Guyana en bij uitbreiding het Caribisch gebied.‘  (Bronnen: GuyanaChronicle, Guardian.co.tt)

More
articles