Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) zei vorige week woensdag voor de aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) dat de samenleving bewust is van de slechte invloed van kwikvervuiling. “We zijn geen vreemden in Jeruzalem”, aldus Mac Andrew.
Mac Andrew zei dat metingen in rivieren, in de lucht en op het land hebben bewezen dat het kwikgehalte in Suriname heel hoog is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook zijn bezorgdheid voor kinderen en vrouwen die worden bloodgesteld aan deze giftige stof uitgesproken.
Volgens Mac Andrew worden er heel wat projecten uitgevoerd om kwik uit te bannen. Het EMSAGS-project van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is er om goudzoekers te helpen op een verantwoordelijke manier aan goudwinning te doen. Aanvullend hierop zei hij, dat de nadilige gevolgen groter kunnen worden als de regering niet treedt, hij zei ook dat wanneer mensen ziek worden vanwege kwikt gebruik dit invloed zal hebben op de arbeidsmarkt.
Mac Andrew zei dat het voor de Arbeidsinspectie lastig de werkomstandigheden te controleren, omdat kleine goudzoekers vaker van locatie veranderen, wat de controle moeilijker maakt. Maar ondanks deze feiten zegt hij dat er hard moet worden gewerkt aan de ordening van deze sector. “We moeten gaan naar het uitbannen van kwik. Vooral omdat wij als land het Minamata-verdrag hebben getekend,” aldus Mac Andrew.