President reageert op kritische opmerkingen VES

In het programma To the Point van Apintie televisie, heeft president Chandrikapersad Santokhi gisteren enigszins geïrriteerd gereageerd op kritische opmerkingen gemaakt door de VES-econoom Winston Ramautarsing. Volgens de president heeft zijn regering geen tijd voor mensen die de hele dag commentaar leveren en ‘’gebakken lucht’’ presenteren. De president is van mening dat Ramautarsings beroep kritiek leveren is, “dus laten we dat respecteren”. Santokhi maakte duidelijk, dat zijn regering wil presteren. ‘’Laten wij de economie herstellen. Met gebabbel redden we dit land niet, met gebabbel breng je geen herstructurering, met gebabbel los je de problemen van het volk niet op”, aldus Santokhi.

Het staatshoofd vindt het jammer dat Ramautarsing steeds kritiek levert, omdat de regering de VES-econoom vaker heeft uitgenodigd mee te helpen. “We hebben hem zo vaak uitgenodigd. Kon yepi unu. Kom op het veld. Maar hij doet het niet”, aldus het staatshoofd.

De president nodigt alle personen uit die menen van Suriname te houden, om niet meer op de tribune te blijven zitten, maar ook in het veld te komen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land. “In de tweede helft van deze regeerperiode.

Kong wroko samen, kong bevorder a eenheid. Maar no go bevorder a gif ini a samenleving. We hebben dat niet nodig”, aldus Santokhi.

Ook elders in de media is er kritiek op Winston Ramautarsing geleverd. Online krantenberichten stellen dat de wisselkoersen in Suriname in de afgelopen dagen een daling vertonen. Bij zowel de banken als cambio’s, is er een lagere notering te merken. De gemiddelde verkoopkoers door de Centrale Bank van Suriname vorige week donderdag genoteerd is SRD 38,470 voor de USD en SRD 40,405 voor de euro.

De cambiokoers voor de aankoop van USD ligt tussen de SRD 37,20 en 37,40. De USD wordt tussen de SRD 37,75 en 38 verkocht. De euro wordt tussen de SRD 38,30 en 38,50 opgekocht en tussen de SRD 39 en 39,10 verkocht.

Enkele ondernemers zijn ook niet te spreken over het feit dat Ramautarsing in april dit jaar herhaaldelijk in de media stelde dat ‘’de koers nooit meer omlaag gaat’’. Zij menen in die periode haast al hun SRD-bedrijfsopbrengsten in valuta te hebben omgezet, en nu met een koersdaling grote verliezen lijden.

Sudesh Kanhai adviseert de VES-topman minder in de media te verschijnen en geen onverantwoordelijke uitspraken te doen. “Met die voorkennis van Ramautarsing kocht ik 85.000 euro bij een bank tegen een koers van SRD 43.85, en vandaag wordt door dezelfde bank een koers van nog geen SRD 41 gehanteerd. Ik heb een verlies van meer dan SRD 200.000 geleden. Ramautarsing gaat mij en de overige ondernemers toch niet compenseren, dus hij moet minder babbelen.”

Kanhai zegt dat de overheid maatregelen moet treffen tegen personen als Ramautarsing voor het roepen van allerlei ongefundeerde zaken in de media, met nadelige gevolgen voor land en volk.

Ramautarsing om een reactie gevraagd, zegt aan een online medium, dat hij blij is dat de wisselkoers een lichte daling vertoont, maar niet erin gelooft, dat die bijvoorbeeld zal dalen naar SRD 30. Een te grote daling, is volgens hem dodelijk voor tal van sectoren. De VES-topper is van mening dat wanneer hij een uitspraak doet, die gebaseerd is aan de hand van “past performance” en gericht beleid van de overheid op dat moment.

Ramautarsing benadrukt dat voor welvaart in een land er een stabiele koers moet zijn, en geen wisselkoers die haast dagelijks stijgt en daalt. “Zodra de koers stijgt, stijgen ook alle prijzen. Maar wanneer die daalt, dalen de prijzen voor de consumenten niet. Dus dat is het belang van een stabiele wisselkoers. We hebben geen zwevende, maar een stabiele nodig voor stabiele prijzen.”

Tegenover delen van de pers stelde Ramautarsing dat de overheid een stabiele koers alleen kan bereiken door middel van het structureel wegwerken van de overbesteding. “We hebben momenteel een regering die houdt van geld bossen, dus dat gaat niet werken.’’ Daarbij verwees hij eerder naar de jaarrede van de president. ‘’Er moet veel meer geïnvesteerd worden in onze productiesector en dan zijn wij als land goed op weg naar betere tijden.”

Volgende week zal de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) ook weer met haar paneldiscussie ‘Spaar & Stabilisatiefonds’ komen onder het motto: ‘Het geld van morgen, vandaag beheerd’, duidelijk maken waar we momenteel staan met de stabiliteit van de koersen.

More
articles