Inzaaiperiode padie kan in gevaar komen

Hoewel de volgende inzaaiperiode van padie in november begint,  komt hoogstwaarschijnlijk de hele inzaai in gevaar, omdat er geen water is, en de infrastructuur heel slecht is. Dit zei parlementariër Mahinder Jogi (VHP) deze week in De Nationale Assemblee.

Volgens Jogi worden er geen voorbereidingen getroffen door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de padieboeren te ondersteunen.

‘’De regering kan wél aan ambtenaren en aan hen gelijkgestelden koopkrachtversterking geven, maar de padieboeren, die volksvoedsel nummer één produceren, worden niet gefaciliteerd. Het lijkt alsof de regering deze mensen is vergeten”, aldus Jogi. ‘’De padieboeren vragen  leningen aan bij het NOFA-fonds, maar ook daar worden allerlei barrières opgeworpen. Stel dat de boeren overgaan tot het niet zaaien, wat zal de samenleving dan eten? Laat de regering een oplossing zien te vinden om onze producenten te ondersteunen’’, aldus Jogi.

Voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt dat er inderdaad niets wordt gedaan door het ministerie om de padieboeren te helpen. “De kreken worden niet opgehaald, de wegen worden niet bezand en ook de pompen van de gemalen van Wageningen en Wakay zijn nog niet volledig operationeel.” Volgens Oemraw blijft  de minister maar beloven, maar er wordt niets gedaan voor de boeren en de sector. “Het wordt heel zwaar voor de padieboeren en ik ben bang dat een paar zullen afhaken.”

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, veeteelt en Visserij, heeft voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vergadering aangegeven, dat SPBA-voorzitter Oemraw, al jaren bezig is met zijn organisatie, maar door zijn handelen er nooit zichtbare resultaten zijn gepresenteerd. Sewdien zei wel respect te hebben voor zijn inzet en dat wanneer nodig, Oemraw wel bereid is een groep boeren te mobilseren, maar door alleen maar kritiek te leveren, kom je er niet uit. Volgens Sewdien verandert de wereld en moeten zaken nu anders worden aangepakt. Sewdien zegt dat hij vaak werkbezoeken brengt aan de boeren in Nickerie, om met hen te communiceren en nieuwe ideeën betreffende de sector met hen te bespreken. “De overheid gaat niet alles voor hen kunnen doen, er zijn mogelijkheden wat de boer zelf kan doen, om zich zo onafhankelijk mogelijk te maken”, aldus Sewdien.

More
articles