‘Geen financiële beperkingen koppelen voor deelname politiek’
De waarborgsom voor politieke partijen, om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 2025 is aangepast. Zo moeten partijen nu SRD 750.000 als waarborgsom betalen, om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 2025. De waarborgsom die betaald moet worden is volgens DNA-lid Assiskumar Gajadien, zo hoog als mogelijk gesteld, om te voorkomen dat minder serieuze personen, en oprichters van bepaalde partijen, deelnemen aan de verkiezingen. Bij de verkiezingen van 2020 was de waarborgsom bijkans SRD 100.000.
Curtis Hofwijks lid van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) verklaarde tegenover ABC Online Nieuws, dat PRO reeds geprocedeerd heeft toen de waarborgsom tijdens de regering Bouterse-Adhin werd geïntroduceerd.
De rechter had volgens Hofwijks toen niet besloten een vonnis te wijzen. Hofwijks zegt tegen de hoogte van het bedrag te zijn. Het PRO-lid vindt het triest, dat de partij waarmee hij destijds tegen de waarborgsom heeft gestreden het bedrag nu naar boven bijstelt. ‘’Dit is teleurstellend.‘’ Hofwijks sluit niet uit, dat er juridische stappen hiertegen genomen zullen worden. Er zal volgens hem worden nagegaan welke stappen genomen kunnen worden. Dit omdat de waarborgsom volgens Hofwijks tegen de mensenrechtenverdragen is. ‘’We zullen kijken welke rechtsmiddelen we kunnen inzetten, want we hebben in het verleden al tegen een verbod op pre-electorale combinaties en het instellen van een waarborgsom geprocedeerd‘’, aldus Hofwijks.
‘’Er is vanwege de hoogte van het bedrag, geen vrees dat PRO niet zal deelnemen aan de komende verkiezingen, omdat er genoeg tijd is om op zoek te gaan naar de middelen. Maar natuurlijk hoort het niet zo in een democratie, het is in strijd met het grondrecht en de mensenrechtenverdagen. Want het recht om deel te nemen aan de politiek is een democratisch recht en je mag geen financiële beperkingen of financiële drempels daartegen opwerpen aldus Hofwijks. Het PRO-lid schreef gisteren op zijn Facebook-pagina, dat hij op zoek is naar 7500 mensen, het liefst stemgerechtigden, die elke SRD 100 aan de partij willen doneren. ‘’Als de PRO ministens 1 zetel haalt en de waarborgsom terugkrijgt, kunnen we dat schenken aan een goed doel.‘’
Volgens Hofwijks worden er bewust financiële drempels opgeworpen. Hofwijks vindt het ‘vrijpostig’ dat gesteld wordt, dat minder serieuze personen, oprichters van bepaalde partijen, uitgesloten worden voor deelname aan de verkiezingen. ‘’Deze mannen zijn vrijpostig. Niemand mag aan het recht komen om zich verkiesbaar te stellen.‘’
De waarborgsom die de politieke partijen moeten betalen, zal op een rekening bij de Centrale Bank van Suriname ten name van het ministerie van Binnenlandse Zaken gestort worden. De politieke partijen die tenminste één zetel behalen, krijgen het gestorte bedrag terug. Deze regeling geldt ook voor partijen die meer dan 1 procent van het aantal uitgebrachte stemmen hebben behaald.