Verzoek tot invrijheidstelling Kromosoeto en Hew A Kee

Op 13 oktober 2023 is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, R. Putter, J. ten Berge en W. Sardjo. De strafzaak wordt nu behandeld door kantonrechter mr. I. Sonai, nadat de wraking tegen mr. D. Karamat Ali in hoger beroep gegrond was verklaard.

Kromosoeto wordt bijgestaan door mr. B. Pick en mr. M. Dubois. Jurgens wordt bijgestaan door mr. R. Lobo en Hew A Kee wordt bijgestaan door advocaat Dubois. Putter, Ten Berge en Sardjo worden bijgestaan door respectievelijk mr. N. van Dijk, mr. G. Castelen en advocaat Lobo. De laatstgenoemde verdachten waren afwezig. Mr. R. Tjon A Joe die Kromosoeto ook bijstond heeft middels een schrijven laten weten dat hij zich onttrekt uit de zaak.

G. Hew A Kee

De kantonrechter heeft op een eerder moment een gesprek gevoerd met de advocaten van de verdachten omtrent de voortgang van de zaak. De vervolging en de verdediging kregen de gelegenheid aan te geven of zij getuigen wensen te horen. De vervolging heeft aangegeven, geen getuigen te zullen opgeven. Advocaat Dubois gaf aan meer tijd nodig te hebben  om de namen van getuigen te kunnen doorgeven. Advocaat Lobo gaf aan, momenteel geen getuigen te zullen opgeven. Indien de noodzaak daartoe later in het proces mocht bestaan, zal hij alsnog de namen van getuigen doorgeven. De advocaten Castelen, Van Dijk en Pick zullen voor de volgende zitting een lijst opsturen van getuigen die zij wensen te horen.

Advocaat Van Dijk heeft een verweer gevoerd met betrekking tot de dagvaarding. Volgens haar is de dagvaarding tegen verdachte Putter onjuist en hebben de feiten die opgenomen zijn in de tenlastelegging geen betrekking op hem als persoon. Zij stelde dat de kantonrechter onbevoegd is om de zaak in behandeling te nemen. Zij vroeg dat de dagvaarding nietig wordt verklaard, dan wel dat de kantonrechter zich onbevoegd verklaard om de zaak te behandelen, of  dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard. Advocaat Lobo deed een verzoek tot opschorting van de voorlopige hechtenis van verdachte Jurgens onder door de kantonrechter te bepalen voorwaarden. Advocaat Dubois deed een verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis met onmiddellijke ingang en de verdachten Kromosoeto en Hew A Kee in vrijheid te stellen. De volgende zitting is op 27 oktober 2023. Op die dag zal de officier van justitie reageren op het verweer van advocaat van Dijk en de verzoeken tot invrijheidstelling van de advocaten Lobo en Dubois.

More
articles