De kans voor Suriname om de volledige vruchten te plukken van zijn offshore olie- en gassector, komt snel dichterbij, zei Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo tijdens een persconferentie op 12 oktober. Jagdeo werd gevraagd te reageren op berichten, dat Guyana wordt gebruikt als een “negatief voorbeeld” van hoe een olie-industrie moet worden bestuurd. In zijn antwoord merkte Jagdeo een tegengesteld verhaal op, waarin hij uitlegde dat landen als Namibië de opkomst van Guyana op het mondiale energietoneel willen nabootsen. “Veel mensen zijn geïnteresseerd in het tempo waarin de dingen zich hier ontwikkelen en we hebben onze ervaringen met hen gedeeld”, legde hij uit. Ongekend is het woord dat regelmatig wordt gebruikt om de ontwikkeling van de oliesector in Guyana te beschrijven; de eerste ontdekking werd gedaan in 2015 en minder dan vier jaar later begon de productie. Nu nadert het land de ingebruikname van zijn derde ontwikkeling, met nog twee op sleeptouw. De reserves van Guyana overschrijden al meer dan 11 miljard olie-equivalent vaten – de 17e hoogste ter wereld – en 17 biljoen kubieke meter aardgas. De offshore sector van Suriname bevindt zich echter nog in de kinderschoenen. En volgens Jagdeo: “Als je niet heel vroeg instapt, mis je misschien de bus en staat Suriname op het punt de bus te missen vanwege de energietransitie.” Momenteel probeert de wereld olie en gas af te bouwen en schonere, groenere energie te gebruiken. Veel landen hebben ambitieuze doelstellingen gesteld om de netto nul te bereiken. Guyana wil dit bereiken door gebruik te maken van zijn olie- en gasbronnen om een duurzaam hernieuwbaar energiesysteem uit te bouwen. Het veiligstellen van een plek tussen de laatste leveranciers van olie en gas wordt steeds uitdagender.
Terwijl de eerste olie-ontwikkeling van Suriname is aangekondigd, zijn het veldontwikkelingsplan, de milieuvergunningen en de definitieve investeringsbeslissingen nog niet afgerond. En het zal jaren duren voordat de eerste druppel olie offshore wordt geproduceerd. TotalEnergies verwacht de eerste olie uit zijn eerste blok 58-project in 2028.
“Dus we zijn blij dat Suriname vooruitgang boekt, we geloven dat als er een olie-industrie in Suriname is en deze over extra gas beschikt, er mogelijkheden zijn om samen te werken, maar ze zijn nog ver verwijderd van het daadwerkelijk produceren van olie, een belangrijke tijdlijn naar de toekomst”, voegde Jagdeo eraan toe.