De nadere wijziging van de Grondwet is gisteren met algemene 45 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Tijdens de openbare vergadering van afgelopen vrijdag werd per abuis deze wet twee keer in stemming gebracht, terwijl het om de wijziging van de Kiesregeling en wijziging van de Grondwet ging. Derhalve besloot DNA-voorzitter Marinus Bee, de vergadering van vrijdag, maandag te heropenen om alsnog voor de wijziging van de Grondwet te stemmen.
Bee bood bij de aanvang van de vergadering namens het parlement zijn verontschuldigingen aan alle leden van het parlement, de Raad van Ministers, deskundigen en het Surinaamse volk aan, voor het wederom ter sprake brengen van het agendapunt. ‘’Wij hebben vrijdag een omissie begaan om deze wet niet in stemming te brengen. In dat kader kan ik stellen dat we dit moeten corrigeren met zijn allen.‘’ Volgens Bee is er samen naar deze situatie gekeken. De parlementsvoorzitter noemde het ‘’geen prettig moment om zo een grote fout, anderen zeggen blunder, te begaan’’. Bee verduidelijkte dat hij vanaf de eerste dag in zijn functie als assembleevoorzitter, heeft aangegeven dat hij voor 100 procent de verantwoordelijkheid op zich neemt. ‘’Omdat ik heb gezien hoe goed we samengewerkt hebben, de verschillende fracties, fractieleiders, deskundigen. Mensen hebben urenlang gewerkt. Dan kom je op een moment om een happy end te maken, dan sla je als voorzitter een blunder.” Bee benadrukte voor het corrigeren van de omissie houvast te hebben kunnen vinden in artikel 7 van het Huishoudelijk Reglement houdende taken van de voorzitter.
In het genoemde artikel zijn ook de punten vervat waaromtrent DNA een beslissing moet nemen. Verder wees voorzitter Bee op artikel 49 en artikel 54. Daarop vroeg hij het college toestemming om de stemming alsnog te doen, “zodat zij conform het streven en afspraken de verkiezingen van 2025 veilig kan stellen”.
De aanwezige fractieleiders Asiskumar Gajadien (VHP), Rabin Parmessar (NDP) en Gregory Rusland (NPS), ging namens hun fracties allen akkoord met het verzoek, waardoor de wijziging van de Grondwet alsnog kon worden aangenomen. Voorzitter Bee stelde het op prijs dat de omissie met zijn allen gecorrigeerd kon worden. De wijziging van de Kiesregeling is vrijdag met algemene 46 stemmen aangenomen.