Op 9 oktober 2023 is de behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voortgezet. De verdachte was afwezig. De verdachte wordt bijgestaan door mr. M. Dubois. Hij hield de rechter voor dat zijn cliënte vanwege omstandigheden niet aanwezig kon zijn. De waarnemend procureur-generaal, mr. S. Mahadew, heeft in een schrijven gevraagd om uitstel voor het presenteren van haar repliek, omdat zij in het buitenland vertoeft. Zij heeft de repliek op een eerder tijdstip reeds voor het Hof en voor de verdediging opgestuurd. Mr. A. Niamat heeft tijdens de zitting voor haar waargenomen. Het Hof heeft het verzoek gehonoreerd. Op 20 november 2023 om 11.00 uur zal de strafzaak worden voorgezet. Op die dag zal de waarnemend procureur-generaal de repliek voordragen. Zij zal daarbij ingaan op hetgeen door de advocaat is aangevoerd tijdens het pleidooi. Hierna zal de advocaat in zijn tweede beurt, de dupliek, ingaan op hetgeen de vervolging bij de repliek heeft aangevoerd. Hausil krijgt daarna de gelegenheid voor het laatste woord.
Voorwaardelijk in vrijheid gesteld
Hausil werd op maandag 25 juli 2022 voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Ze was op 31 januari 2022 door kantonrechter Maytrie Kuldipsingh veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 100.000 te vervangen door tien maanden hechtenis.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft haar op 14 juli 2020 aangehouden en in verzekering gesteld.
De redactie van De West vernam toen, dat Hausil tegenstrijdige verklaringen had afgelegd bij de politie. Zij werd toen aangehouden in het kader van het onderzoek van het OM, waarbij ex-governor Robert van Trikt en de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, ervan werden verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van artikel 18 en 21 van de Bankwet en artikel 13 van de Anti-corruptiewet. Hoefdraad werd tijdens dit onderzoek van het OM ook ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting.
Dit naar aanleiding van het feit dat Hoefdraad op 26 juni 2019, acht panden (1e tranche) heeft verkocht aan de CBvS voor een bedrag van euro 45,000,000.00 en op 20 september 2019 nog eens negen panden (2e tranche) voor een bedrag van euro 60,000,000.00.
Anti-corruptiewet
Volgens kantonrechter Kuldipsingh is uit de bewijslast gebleken, dat Hausil schuldig is aan overtreding van artikel 13 lid 1a van de Anti-corruptiewet. Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen haar en de overige verdachten die eveneens gevonnist zijn. Kuldipsingh motiveerde dat bewezen is dat Hausil medepleger is van de strafbare feiten. ‘’Hausil heeft in strijd met de wetten gehandeld, waardoor er sprake is van grootschalige corruptie. Zij kan hierdoor strafrechtelijk vervolgd worden. Hausil had moeten weten welke nadelige gevolgen zouden volgen uit haar handelingen”, aldus Kuldipsingh.
Van Trikt en Hoefdraad
De voormalige governor Van Trikt, weerlegde in november 2020 in de rechtszaal, alle belastende verklaringen die tegen hem waren ingebracht in zijn laatste woord. Van Trikt verklaarde toen dat de voortvluchtige ex-minister Hoefdraad, alle touwtjes in handen had bij de deals die waren gemaakt.
Volgens Van Trikt is Hoefdraad de persoon die alle zaken had voorbereid en contracten heeft laten sluiten. ‘’Hoefdraad is, in hoogst eigen persoon verantwoordelijk geweest voor deze heel onsmakelijke kwestie’’, aldus Van Trikt. Hij stelde dat hij niet alleen door Hoefdraad, maar ook door Hausil in onwetendheid is gelaten over de werkwijze en procedures binnen de moederbank. Volgens het onderzoek van het OM had Hausil in een e-mail toegegeven, dat er bij de aankoop van de panden sprake was van monetaire financiering, maar dat was volgens haar minder erg dan als zou blijken, dat de CBvS zaken had gedaan met niet-integere personen. Het vermoeden bestaat, dat zij het in dezen had over Robert Putter, die in opspraak is geraakt in de corruptiezaak van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).