President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met de Surinaamse delegatie een omvangrijke agenda afgewerkt in de Dominicaanse Republiek. Hoogtepunt van het bezoek was de ontvangst van president Santokhi op het presidentieel paleis van zijn ambtgenoot Luis Abenader in de hoofdstad Santo Domingo. Het is de eerste keer dat een Surinaamse president het land een officieel bezoek brengt. De regeringsleiders hebben bilaterale gesprekken gevoerd en er zijn belangrijke overeenkomsten ondertekend. President Santokhi blikt terug op een geslaagde missie en zegt dat de samenwerking met de Dominicaanse Republiek nu getild is naar het hoogste niveau, waarbij de twee presidenten zelf sturing geven aan de relatie. Het staatshoofd keert na een succesvol staatsbezoek aan het Caribisch land op 8 oktober terug.
Beide landen hebben de bereidheid om op het hoogste niveau samen te werken, duidelijk kenbaar gemaakt. Tegelijkertijd zijn door de twee landen vergevorderde samenwerkingsafspraken gemaakt op regeringsniveau alsook met de private sector. President Santokhi benadrukt dat de samenwerking tussen de twee landen verstevigd is met oog op de voordelen voor beide landen. Toerisme en handel zullen daarbij een grote impuls krijgen. Er is met het oog hierop een overeenkomst getekend tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek op het gebied van luchtvaart. Verder zullen de barrières om te reizen tussen de twee landen weggenomen worden, waardoor de verbindingen verbeterd zullen worden. Op het gebied van handelssamenwerking zijn de mogelijkheden om in Suriname te investeren gepresenteerd, vooral in de voedselindustrie en de agribusiness. In dit kader is een overeenkomst op het gebied van voedselzekerheid getekend. De export van voedsel naar elkaars landen toe is onderdeel hiervan. “Ook voor wat betreft de olie- en gassector heeft de Dominicaanse Republiek ervaring waarvan Suriname goed gebruik kan maken”, zegt president Santokhi. “Het is van belang om gebruik te maken van elkaars kennis en expertise”, benadrukt het staatshoofd.
Ook Surinaamse zakenlieden zijn als onderdeel van de delegatie meegereisd met de president. Deze zakenlieden hebben de reiskosten zelf gedekt. De presidentiële delegaties bestaan, als onderdeel van het prudente regeringsbeleid, steeds uit functionele personen. President Santokhi stelt dat het belangrijk is dat de samenleving de juiste informatie tot zich neemt. De uitgaven van de staat, ook bij buitenlandse reizen, worden nauwlettend in de gaten gehouden. ‘’Het Surinaams belang prevaleert steeds’’, aldus de president. Ook bij dit bezoek stond het ontwikkelen van de relatie, het verbreden van de handelsbetrekkingen en het binnenhalen van investeringen centraal. President Santokhi stelt dat de regering bereid is om incentives te geven aan private investeerders. Dit moet resulteren in lokale werkgelegenheid en ontwikkeling in Suriname. “Wij staan open voor samenwerking en business. Het bezoek markeert een nieuw tijdperk in de samenwerking tussen onze twee landen”, aldus president Santokhi.