Nog deze maand zal de gezamenlijke vakbeweging verenigd in Ravaksur waaronder: de Moederbond, CLO, PWO, de onderwijzersbonden BvL/ALS en FOLS, de veiligheidsbonden en de bonden uit de gezondheidszorg, waarschijnlijk een tegenvoorstel doen, omdat de aanbieding van de regering (SRD 500) bij de onderhandelingen van de afgelopen week is afgewezen.
Er is door de vakbeweging een ultimatum gesteld tot aan het einde van de volgende week. Echter was eind vorige week nog niet duidelijk, of de regering de voormelde vakbonden zou uitnodigen voor een vervolggesprek. Indien overeenstemming uitblijft, zullen de bonden vergaderen met hun respectievelijke achterban. Eerder zei Armand Zunder tegenover De West, dat de leden zullen bepalen welk actieparool er zal worden gehanteerd. Michael Miskin verklaarde, dat een algehele staking niet is uitgesloten.
De vakbeweging gaat waarschijnlijk voor een minimale grens voor de lonen van haar leden, vooral gezien de eerdere stellingen van vakbondsleiders in de media, zoals “Go teki a moni pѐ a moni dѐ”.
Het laatste is steeds naar voren gehaald door de vakbeweging aan de regering. Naar verluidt was tijdens de onderhandeling een heikel punt de koopkrachtversterking van SRD 1800, die voor werkers een thans onaanvaardbaar aanbod betekent.
Voor de vakbeweging kan dit het breekpunt worden, omdat ook de leden ongeduldig worden over het onderhandelen, zonder een resultaat dat moet leiden tot een inkomen dat gemiddeld genoeg is om maandelijks te voorzien in de benodigdheden van het gezin van ambtenaren en de daaraan gelijkgestelden. Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zei dat de regering, vertegenwoordigd door financiënminister Stanley Raghoebarsing en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, twee voorstellen op tafel heeft gelegd. “Het eerste voorstel was om voor de maanden oktober en november een extra koopkrachtversterking van SRD 500 uit te keren. De maandelijkse koopkrachtversterking voor deze twee maanden zou dan SRD 3000 bedragen. In december zou er namelijk een koopkrachversterking van SRD 3000 worden uitbetaald”, aldus Miskin.
Het tweede voorstel betrof het bedrag van SRD 2500 tot en met november voort te zetten. In dit geval zou de regering dan in december SRD 2500 uitkeren met daarbij een som van SRD 1500. Het totaal aan koopkrachtversterking voor de maand december zou hiermee op SRD 4000 komen.
Kort voor de schorsing van de bespreking werd een tegenvoorstel door de gezamenlijke vakbonden gedaan van additioneel SRD 1500 zodat de maandelijkse koopkrachtversterking vanaf oktober SRD 4000 zou bedragen.
Voor het nieuwe jaar heeft de regering aangeboden om de koopkrachtversterking van SRD 2500 te continueren. Zij wil hierbij een additionele toelage van 8 procent verstrekken, berekend over de bezoldiging plus de koopkrachtversterking. Ter illustratie: een ambtenaar die SRD 7000 bruto verdient, krijgt samen met de koopkrachtversterking SRD 9500. Hierover wordt er 8 procent berekend, dat als netto-toelage verstrekt wordt. Een salarisverhoging, waarbij de toelagen geïncorporeerd worden in de bezoldiging, is echter geen optie voor de regering.