Procureur-generaal Gracia Paragsingh, sprak gisteren tijdens de opening van het zittingsjaar van het Hof van Justitie, over het tekort aan officieren van justitie en parketsecretarissen, dat voor een toenemende druk zorgt op de huidige bezetting binnen het Openbaar Ministerie (OM). “Ondanks dit tekort heeft het OM zijn ambitie getoond om de verschillende vormen van criminaliteit aan te pakken. Het OM wil zich dit zittingsjaar meer dan voorheen toeleggen op de preventieve aanpak van de criminaliteit. Dit wil het doen in samenwerking met onder meer de politie en de buurtmanagers, maar ook door middel van externe communicatie”, aldus de procureur-generaal.
Paragsingh stelde in haar toespraak, dat het OM tijdens het zittingsjaar 2022 – 2023 hard heeft gewerkt om zijn beleidsdoelen te realiseren, “immers OM-werk is verantwoordelijk werk”. Volgens haar hebben de vervolgingsambtenaren dit waar gemaakt door onder andere de politie aan te sturen, voorgeleidingen te doen, op te trekken met de politie en andere opsporingsdiensten, te praten met slachtoffers, naar de zitting te gaan, invulling te geven aan hun desks, te werken aan beleid en te participeren in werkgroepen. “Dit alles tegen de achtergrond van de verruwing van de criminaliteit en de toename van de jeugdcriminaliteit.”
Het OM zet zich tevens in om de corruptie aan te pakken. Paragsingh: “Het OM stuurt thans ook diverse corruptieonderzoeken aan bij de politie. Corruptie leidt onder meer tot maatschappelijke irritatie en benadeling. Het Openbaar Ministerie zal zich met alle ten dienst staande middelen, menskracht en mogelijkheden blijven inzetten tot de strafrechtelijke aanpak van dit fenomeen.”
Spraakmakende zaken
Paragsingh sprak ook over de verschillende strafzaken die het OM behandeld heeft, daarbij zijn er volgens haar altijd enkele die opvallen door hun complexiteit, hun impact op de samenleving of de media-aandacht, waaronder de zaak-SPSB, de zaak-Pikin Saron, de rellen op 17 februari, de zaak van de vermoorde Chinese winkelierster aan de Pandit Paltan Tewarieweg, de zaak van het begraven vliegtuig, de zaak-Hakrinbank, strafzaak ministerie van Financiën, verkeerszaak worstverkoper en de 8 Decemberzaak. Een aantal zaken loopt nog, onder andere de paspoortenzwendel bij de Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), de uit de hand gelopen drugsdeal aan de Boretstraat, en de zaak van de zeilboot in Portugal met 1000 kilo drugs. Ook is er een onderzoek gaande met betrekking tot informatie over brandstofsmokkel te Moengo en ook loopt het onderzoek van de doorvoer/smokkel van sigaretten op de haven te Paramaribo nog. Het gerechtelijk vooronderzoek (GVO) met betrekking tot het financieel onderzoek binnen de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB) en het kasreserveschandaal van de Centrale Bank van Suriname, alsook van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de strafbare handelingen te Kaaimangrassie, is nog gaande.