Edgar Sampie van de ABOP/PL-fractie in De Nationale Assemblee, hield een pleidooi over hoe de regering zou moeten omgaan met de zogeheten grondconversie. Bijvoorbeeld het omzetten van land voor bepaalde economische activiteiten. Echter is president Santokhi van mening, dat vanwege het te lang wachten op de wet conversie van domeingrond, een staatsbesluit de oplossing is om de chaotische situatie van gronduitgifte door grondhuur ter bebouwing of bewoning te omzeilen en of te verhinderen. Zowel in het parlement als in de Staatsraad, schijnt een meerderheid het niet eens te zijn met de wijze waarop de regering gronden snel wil omzetten in eigendom. Hoewel de president naar eigen inzicht en door middel van een staatsbesluit, 2500 vierkante meter domeingrond wenst om te zetten in eigendom. De prijs voor een vierkante meter zou SRD 25 moeten zijn. VHP-parlementariërs gaan mee met het besluit van de president, maar de oppositionele partijen in het parlement zijn tegen de wijze waarop de regering de grondconversie wenst door te drukken.
In het parlement hebben de NDP-fractieleden Ebu Jones, Ann Sadi en Rabin Parmessar erop gewezen, dat de president met het staatsbesluit de grondconversie zoals ingediend, wenst door te gaan met de onredelijkheid bij de gronduitgifte.
Fractieleider Asiskumar Gajadien plaatste ook opmerkingen over zijn initiatiefwet, samen ingediend met minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
Volgens hem zijn het personen die tegenstand boden voor de behandeling van de wet en nu luid roepen, dat de wet conversie van domeingrond, moet worden behandeld.
Mahinder Jogi van de VHP zei (via Radio ABC) dat in de tweede ronde van de behandeling van de suppletoire begroting 2023, dat in de periode 2000 en 2005 de kwestie grondconversie reeds aan de orde is geweest.
Volgens hem werden in de regeringsperiode van Bouterse (2010 – 2015) honderden hectaren grond uitgegeven.
Jogi stelde dat het assembleelid Rabin Parmessar van de NDP toen in de regering zat en thans een staatsbesluit komt voorlezen “alsof we ons grondgebied vervreemden, door mensen het te laten uitgeven”. Edgar Sampie van de ABOP/PL-fractie is van mening dat het niet correct is, dat door een staatsbesluit kapitaalkrachtigen alsmaar rijker worden, maar de gemiddelde burger in ons land, steeds onder de economische druk in Suriname moet leven. Het assembleelid vroeg zich af, waarom de president zo een haast heeft met dit grondbeleid. Sampie verwijst naar de 2500 vierkante meter die voor SRD 25 per vierkante meter zal worden aangeboden, en stelt dat binnen niet al te lange termijn ook zal worden gesproken over een aanbod oftewel grondconversie van 5 tot 10 ha.
Verschillende VHP-fractieleden
Asiskumar Gajadien, Radjendre Debie, Cedric van Samson, Kishan Ramsukul en anderen, waren van mening dat de begroting 2023 aangevuld zou moeten worden. Er werd ook benadrukt, dat de salarissen en de koopkrachtversterking van ambtenaren en gelijkgestelden, de grootste kostenposten zijn naast de medicamenten van Volksgezondheid, brandstof en andere zwaar drukkende uitgaven in het budget van de overheid.
De totale geraamde overheidsuitgaven voor het huidige dienstjaar 2023 worden met SRD 220 miljoen naar boven bijgesteld naar SRD 52.905 miljoen (SRD 52,9 miljard). De ontvangsten daarentegen worden met SRD 323 miljoen naar beneden bijgesteld naar SRD 50.462 miljoen (SRD 50,4 miljard).