Resterende verdragsmiddelen duurzaam investeren in gezondheidssector

Minister Amar Ramadhin, van Volksgezondheid heeft voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) verteld, dat er duurzaam geïnvesteerd zal worden in de gezondheidssector. 8 miljoen euro van de resterende verdragsmiddelen, zal worden geïnvesteerd in de gezondheidszorg.

Volgens Ramadhin, zal ongeveer 50 procent van het bedrag worden besteed in kapitale projecten. Er is al een overzicht van apparatuur die moet worden gekocht; er zal namelijk voor het AZP een niersteenvergruizer, worden aangeschaft. De ziekenhuizen zullen voorts worden voorzien van radiologische apparatuur, maar ook voor het radio diagnostisch netwerk, dat onder beheer zal zijn van het AZP, om ervoor te zorgen, dat de communicatie en connectie naar de andere ziekenhuizen wat betreft radiologische onderzoekingen vergemakkelijkt wordt, en de radiologen in feite op afstand beelden kunnen beoordelen. Verder zal er ook geïnvesteerd worden in de verloskundige zorg van het ‘s Land hospitaal. Voor het Mungra Medisch Centrum zal er ook belangrijke apparatuur worden aangeschaft. Het microbiologisch laboratorium en het Pathologisch-anatomisch laboratorium van het AZP, zullen ook voorzien worden van de nodige middelen.

Ramadhin benadrukte dat een aantal ziekenhuizen niet is opgenomen in de kapitale projecten. Er is afgesproken dat er niet zomaar geïnvesteerd moet worden, zonder een zuiver plan van aanpak, maar er zal zodanig  besteed worden, waarbij de samenleving in totaliteit er voordeel aan zal hebben. “Er is maar één microbiologisch laboratorium en Pathologisch-anatomisch laboratorium bij het AZP en een niersteenkliniek in Suriname, vandaar besloten is om de middelen te investeren op plekken,waar de totale gemeenschap goed gebruik van kan maken”, aldus Ramadhin.

Ramdhin zei aanvullend, dat op het gebied van de infrastructuur, er ook gewerkt wordt met name in het AZP.  Heel binnenkort zal de opening van de nieuwe operatiekamer van het AZP plaatsvinden. De opening van het  RGD gezondheidscentrum Wonoredjo vindt spoedig plaats. Al deze projecten die nu in uitvoering zijn moeten nog worden opgeleverd. Er zijn nog een aantal zaken binnen de gezondheidszorg die onder de aandacht gebracht  moeten worden. De bewindsman zei tot slot en met nadruk, dat de 8 miljoen euro niet zal worden gebruikt voor het aflossen van schulden.

More
articles