Hof van Justitie ook geteisterd door brain drain:

‘Niet gemakkelijk om de rechtspraak in 2023 draaiende te houden’

De president van het Hof, mr. Iwan Rasoelbaks, zegt dat het niet gemakkelijk is geweest om de rechtspraak in 2023, ‘’draaiende en staande’’ te houden. Rasoelbaks zei vandaag tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar 2023-2024 van het Hof van Justitie, dat ook het Hof te maken heeft met brain drain. Volgens Rasoelbaks trekt gekwalificeerd personeel van het Hof weg, aangezien lotsverbetering op zich laat wachten. Echter dreigt het vertrek van gekwalificeerd personeel een probleem te worden, als er gelet wordt op de druk die reeds op de advocatuur rust.

Rasoelbaks zegt dat men wegtrekt vanwege een aantal redenen, die met goed beleid opgelost zouden kunnen worden. ‘’We kunnen de mensen niet behouden met het loon en de secundaire voorwaarden die wij aanbieden.‘’ Het wegtrekken van personeel schijnt een probleem te zijn, omdat het volgens Rasoelbaks niet zo gemakkelijk is om mensen in dienst te krijgen. ‘’Het duurt ongeveer zo’n zes tot twaalf maanden om iemand in dienst te nemen’’, aldus de hof president. Daarnaast duurt ook het proces tot bevorderding volgens Rasoelbaks veel te lang. Zo zegt hij dat er ongeveer vijf schakels doorlopen moeten worden bij het Hof. ‘’Het duurt lang om iemand in dienst te nemen. Intussen bedankt de persoon voor de interesse, vooral als het gaat om gekwalificeerde krachten‘’, aldus Rasoelbaks.

Niet alleen de brain drain maakte het afgelopen jaar uitdagend voor het Hof, maar ook speelde de financieel-economische situatie in het land een belangrijke rol. Daarnaast was het door het in delen beschikbaar stellen van begrotingsmiddelen, ook moeilijk om de rechtspraak draaiende te houden. Het Hof werd in het afgelopen zittingsjaar ook getroffen door het geval waarbij er projectielen geworpen waren bij het gerechtsgebouw Strafzaken aan de Wulfinghstraat. In het kader daarvan moest de beveiliging van de gerechtsgebouwen verdubbeld worden. Ook moesten er herstelwerkzaamheden verricht worden, doordat tegels van de eerste verdieping van het gebouw aan de Wulfinghstraat los zaten.

door Orsilia Dinge

 

More
articles