‘Geneeskundige commissie ambtenarij al zeven maanden demissionair’

De minister van Binnenlandse zaken, Bronto Somohardjo, verklaarde gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van Raad van Ministers, dat er momenteel een achterstand is in het opmaken van beschikkingen voor een vaste aanstelling binnen de ambtenarij. Volgens hem heeft dit te maken met het feit dat stukken opgestapeld liggen bij de zogeheten geneeskundige commissie, die de stukken van de ambtenaren beoordeelt en opstuurt naar het ministerie. Volgens Somohardjo is deze commissie sedert 1 april 2023 demissionair, hetgeen achterstanden tot gevolg heeft. Ook is volgens de bewindsman gebleken dat veel mensen al enige tijd niet in aanmerking kunnen komen voor een vaste aanstelling, omdat zij niet goedgekeurd zijn door de commissie. Dit zorgt volgens de minister voor grote irritatie.

Het gaat volgens Somohardjo om een grote groep die nog niet in aanmerking kan komen voor een vaste aanstelling. “Mensen werken bijvoorbeeld al achttien jaar, maar hebben nog steeds geen vaste aanstelling. Weer anderen hebben te kampen met hun gewicht”, aldus de bewindsman. Volgens Somohardjo kunnen de mensen ook geen zaken met de bank doen, hetgeen frustraties tot gevolg heeft. Ook vreest Somohardjo dat de achterstanden dusdanig oplopen, dat zij lange uren zullen moeten maken om deze in te lopen.

Volgens de minister zal hij na overleg met juristen, het voorstel doen zodat ambtenaren die al langer dan 18 maanden werkzaam zijn, toch in aanmerking komen voor hun vaste aanstelling, waardoor zij een stukje zekerheid hebben. “Zo verlichten wij ook de druk bij de geneeskundige commissie, en helpen wij de achterstanden verminderen en halen wij de onzekerheid weg bij ambtenaren”, aldus de bewindsman.

More
articles