Economie met bijna 1% gekrompen in april van dit jaar

Neerwaartse economische bedrijvigheid zorgelijk

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft onlangs in het 4e bulletin gesteld, dat er vanaf medio 2022, een neerwaartse trend is in de economische bedrijvigheid. “De maandelijkse index van economische activiteit (MEAI) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toont aan dat de economie met bijna 1 procent kromp in april van dit jaar. Er was vooral een afname in bedrijvigheid te merken in de sectoren telecommunicatie, handel, houtproductie en mijnbouw. In de mijnbouwsector was een daling in goudproductie te merken.

Deze daling werd ook weerspiegeld in de goudexportcijfers. Ondanks een hogere goudprijs van ruim 3 procent in het 2e kwartaal ten opzichte van het 1e kwartaal van 2023, nam de goudexportwaarde met USD 60 miljoen af. De internationale handel vertraagde in het 2e kwartaal als gevolg van de daling in mijnbouwexporten. Behalve de goudexporten namen ook de olie-exporten af in deze periode. Echter was er een opleving te merken in de export van rijst, vis, garnalen en bacoven”, aldus de SEOB.

De stijging in de exportwaarde van deze sectoren is volgens de SEOB gedeeltelijk het gevolg van gunstige wereldmarktprijzen voor agrarische producten in het tweede kwartaal van 2023. “Echter, ten opzichte van juni van het vorige jaar nam de totale exportwaarde van deze sectoren met uitzondering van bacoven af.”

De SEOB is bezorgd over de ontwikkelingen betreffende de economische bedrijvigheid. “De afnemende bedrijvigheid heeft niet alleen invloed op het bedrijfsleven, maar ook op de overheid en de arbeidsmarkt. De overheid verliest hierdoor inkomsten. Er zijn hierdoor minder exporten en minder vreemde valuta beschikbaar op de markt. De recente ontwikkelingen in de oliesector bieden vooruitzichten.” Echter benadrukt de SEOB dat alleen met inclusief beleid de voordelen zichtbaar kunnen worden voor de samenleving.

More
articles