Raghoebarsingh: ‘Veel meer geld binnenhalen dan slechts belastingen en douane’

Op de dinsdag gehouden regeringspersconferentie zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, dat er gewerkt wordt aan de capaciteitsversterking en de mankracht binnen Financiën en dat het voortgaat, maar een langdurig traject is. Volgens hem zijn er twee aspecten, waarvan de eerste is, de verzelfstandiging van de dienst, zodat de opbouw beter is en er met meer slagvaardighied gewerkt kan worden.

Ook maakt de minister duidelijk, dat er  onderzocht is of er meer douaneambtenaren en meer personeel nodig is bij de belastingen. Raghoebarsing vindt ook, dat het ministerie het makkelijker moet maken voor klanten om te betalen. Hij merkte op dat het van belang is, versneld inkomsten van goud en brandstof binnen te halen.

De bewindsman wees er voorts op dat bij de douane de middelen sneller binnen moeten komen, “die gedachte is niet losgelaten”.

“De regering denkt niet eraan, om dat niet te doen, omdat de versnelde inkomsten daadwerkelijk nodig zijn”, aldus Raghoe-barsing. Volgens hem (toen adviseur) was in medio 2020 de schatting van derving aan middelen op maandbasis in de goudsector en brandstof 180 miljoen US-dollar. Gigantisch veel geld meende Raghoebarsing, en noemde zijn prioriteitsgebieden, te weten de koers en de deviezen, waar alle steun van de leiding van de regering, maar ook steun van het bedrijfsleven, de gemeenschap, en de BTW het in belangrijke mate is gelukt de belastingbasis te vergroten ten opzichte is ten opzichte van de omzetbelasting en dat de inkomsten nog meer zullen zijn dan begroot was.

De begroting aandacht geven, is volgens de minister goed gegaan en hij wees erop  dat we uit een situatie (2019) komen met “50 inkomsten en er 100 uitgehaald hebben, en in juli 2020 geld moesten lenen bij de bank om de salarissen van ambtenaren te betalen, dat een deplorabele staat was van onze begroting, maar vandaag is die begroting door enorm veel offers en werk vanwege de regering, en ook offers van de gemeenschap is die begroting een stuk beter en gezonder”, aldus Raghoebarsing.

Hij verwees naar het keurmerk van instituten zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) “waar ook groot succes is geboekt”. Raghoebarsing zei dat de bovengenoemde vier prioriteitsgebieden vooruitgang hebben geboekt. Raghoebarsing zei dat er drie zaken thans aandacht zullen krijgen in het financieel beleid, namelijk de inkomsten vergroten, uitgaven efficiënter maken en de inflatie beheersen. Volgens hem zijn alle drie belangrijk voor de gemeenschap, en voor het goed functioneren van het regeringsapparaat. De druk op de begroting is dat er basisafspraken gemaakt moeten worden om haar te versterken. Over de brandstof (intussen voor de politieorganisatie geleverd) zei Raghoebarsing dat de toezegging aan brandstof oftewel 2500 liter aan politiekosten echter niet tot inflatie mag leiden. “We zouden schuiven binnen de-zelfde begroting en niet buiten de grenzen gaan”, aldus Raghoebarsing. Volgens hem heeft dat gevolgen gehad voor de uitvoering bij ministeries, want we haalden geld weg binnen het beleid om het naar elders te schuiven.

“Je pleegt een offer en je weet vooraf dat je risico’s loopt”, aldus Raghoebarsing. Hij zei dat een collega-minister hem er zelf op wees, dat hij nog maar 4 procent had op zijn begroting om zijn beleid te kunnen uitvoeren. De collega had intussen al 96 procent aan lonen en salarissen uitgegeven. Raghoebarsing meende dat het geen gezonde situatie is en we heel snel ervan af moeten komen. Dat is ook het spanningsveld waarin de president en de regering zitten, namelijk, dat we natuurlijk zoveel mogelijk willen de loonherstelkring repareren, maar we moeten er ook voor zorgen  het zodanig te doen, dat niet in een situatie terecht komen waarbij ze geen loon en salarissen meer kunnen betalen. Raghoebarsing sprak ook over de schuldpositie die uitermate ernstig was en om de schulden uit het verleden in te lopen. Zo noemde hij schulden aan brandstofmaatschappijen, ziekenhuizen, scholen en de drinkwatervoorziening. Volgens hem is het makkelijk gezegd de schuld van 2018 maar te laten liggen en die van heden te betalen, maar dezelfde leverancier heeft ook in 2018 geleverd en als die daarvoor niet betaald wordt, levert hij vandaag ook niet. De minister maakte duidelijk dat elke schuld uit het verleden betaald moet worden. Ook zei hij dat alle schulden ook die uit het verleden met hetzelfde budget van heden uitgevoerd moet worden. “Dat brengt soms met zich mee, dat er spanning is en dat je hier een beetje en daar een beetje geeft, om te zorgen dat alles door kan blijven gaan”, aldus Raghoebarsing.

More
articles