Op de regeringspersconferentie van afgelopen dinsdag, had BIBIS-minister Albert Ramdin het over de Chinese projecten, waaronder de renovatie van onze luchthaven. “De financiële middelen gealloceerd voor aanpassing en uitbreiding, waren op een langere termijn bepaald en niet gebruikt, de overeenkomsten zijn toen niet gesloten, er was verder geen enkele verplichting”, aldus Ramdin. Ook meende hij dat als de middelen anders ingezet worden, het dan een aangelegenheid wordt met de Chinese overheid.
“Dat kunnen we niet zelf bepalen, omdat de middelen bedoeld waren voor de luchthaven”, aldus Ramdin. Ook wees de bewindsman erop, dat momenteel het lenen van gelden niet kan, omdat vanwege de regelgeving en afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Suriname nu geen leningen mag aangaan. Volgens hem is het belangrijk, dat herschikking van de schuld met China eerst akkoord wordt bevonden.
Ramdin zegt dat dan de mogelijkheid voor leningen met een lage rente in overleg met het IMF, weer tot stand kan worden gebracht voor het uitvoeren van projecten die zijn blijven liggen.
Hij gaf als voorbeeld India, dat wat mogelijkheden had voor kredietlijnen, maar die mocht Suriname niet gebruiken vόόr de schikking, maar na de herschikking van schulden kwamen die bedragen wel vrij. De minister voegde eraan toe, dat het wél kan na goed overleg met het IMF. Ramdin zei dat daardoor weer zo een 50 tot 60 miljoen US-dollar is vrijgekomen voor besteding, “maar overigens zonder regelgeving”. Met betrekking tot China verwacht Ramdin, dat wanneer de herschikking rond is, er verschillende aanbiedingen voor financiering zullen worden gedaan. Evenwel merkte hij op, dat die middelen ook zullen moeten voldoen aan onze belangen in termen van de rentepercentages, ambities en waarvoor ze bedoeld zijn. Volgens de BIBIS-minister moeten we even afwachten, totdat de herschikking met China is bereikt.
Reorganisatie gezondheidszorg
Ten aanzien van de gezondheidszorg in ons land, zei president Santokhi dat er op het ministerie van Volksgezondheid een projectmanagementteam in het leven is geroepen om de reorganisatie in de gezondheidszorg op het ministerie, maar ook in de ziekenhuizen, goed te begeleiden. De president zei dat de Ziekenhuisraad ook is betrokken bij de reorganisatie. Het staatshoofd zei dat de visie van de regering is dat er een betere samenwerking tussen ziekenhuizen onderling moet plaatsvinden. Volgens hem stellen de ziekenhuizen zich nog op als eilandjes met hun eigen beleid en verstrekken ze soms onvoldoende informatie aan de regering en zijn er heel wat inefficiënties die in feite doorwerken naar het subsidiebeleid.
De president zei dat de regering daarin verandering wil zien en een betere samenwerking van de ziekenhuizen. President Santokhi maakte duidelijk, dat er een totale herstructurering van de ziekenhuizen in Suriname moet plaatsvinden. Hij is van mening dat er in een straal van 10 km van de stad, er vier tot vijf ziekenhuizen moeten zijn. Ook zou de president graag zien, dat er goede bestemmingsziekenhuizen komen aan de rand van Paramaribo. Evenzo wil hij een goede bestemming van het Wanica Ziekenhuis, Atjoni Ziekenhuis, Marwina Ziekenhuis en de functie van de Regionale Gezondheidsdienst.
Tevens noemde de president het bedrag van 8 miljoen euro (restant verdragsmiddele), “maar dan zijn er nog zoveel budgetten, afkomstig van onze eigen begroting en andere fondsen ter versterking van de totale volksgezondheid en natuurlijk hebben de private ziekenhuizen hun eigen inspanningen te plegen”, aldus president Santokhi. Het staatshoofd wenst een gezonde samenwerking, meer transparantie en efficiency te bewerkstelligen in alle ziekenhuizen.