TotalEnergies ziet aanvullende Blok 58-doelstellingen als steun in de rug voor het Suriname-project

TotalEnergies heeft nog enkele marginale doelstellingen over voor Blok 58, die gebruikt zouden kunnen worden als verbindingsstuk voor de eerste olie-ontwikkeling in Suriname. De CEO van het bedrijf, Patrick Pouyanné, zegt echter dat het onderzoeken hiervan geen prioriteit is, aangezien er al veertien putten zijn geboord. “We hebben eerlijk gezegd een behoorlijk groot aantal doelstellingen besproken”, zei hij tijdens het Strategy & Outlook-evenement van het bedrijf op 27 september.

Pouyanné: “Er zijn enkele marginale doelstellingen die in feite verband zullen houden met de ontwikkeling die wij voor ogen hebben. Ze zijn dus niet erg groot, maar zullen het plateau van deze initiële ontwikkeling wel verlengen. We hoeven ons dus niet te haasten om vandaag nog op verkenning te gaan om ze over zeven of acht jaar in productie te kunnen nemen.” Nu de technische studies tegen eind 2023 van start zullen gaan en de definitieve investeringsbeslissing gepland is voor eind 2024, zal het Surinaamse Blok 58-project tegen 2028 de eerste olie opleveren. Pouyanné zei dat TotalEnergies van plan is zich te concentreren op het op gang brengen van de ontwikkeling. TotalEnergies toonde ook zijn vertrouwen in de Surinaamse onderneming door zich ertoe te verbinden een groot deel van de kapitaaluitgaven van het project (CAPEX) op zich te nemen, ondanks dat het een gelijk aandeel had als zijn partner, APA. Volgens deze regeling zal TotalEnergies het grootste deel van de geschatte ontwikkelingskosten van 9 miljard dollar betalen en in ruil daarvoor toegang krijgen tot 75 procent van de oliekosten van APA.

“Wij betalen een deel van de CAPEX van onze partner. Dat alles zullen we binnen drie jaar terugverdienen van hun oliekosten, hoe hoger de prijs, hoe sneller het zal zijn”, aldus Pouyanne.

Bijna 700 miljoen vaten aan winbare hulpbronnen zijn verzameld uit de ontdekkingen van Sapakara South en Krabdagu, die naar verwachting zullen worden aangeboord met een drijvend productie-, opslag- en losschip met een productiecapaciteit van 200.000 vaten olie per dag.

More
articles