Sherida Zalman-Bergraaf , directeur Algemeen Vormend Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft in een lokaal medium aangegeven, dat het tekort aan leerkrachten voor bepaalde vakken, niet een kwestie van nu is. Volgens Zalman is er altijd een tekort aan leerkrachten geweest op bepaalde scholen.
Het is namelijk zo dat voor bepaalde vakken er juist een overschot is aan leerkrachten en aan deze leerkrachten wordt er dan gevraagd om de vakken waarin er een tekort aan onderwijsgevenden is, te verzorgen.
Het wegtrekken van leerkrachten geschiedt intern en extern. “Leerkrachten gaan op een hoger niveau werken in Suriname zelf. Dat is intern. Vertrek van leerkrachten naar het buitenland is extern”, aldus Zalman. Vervolgens adviseert zij, dat studenten gestimuleerd moeten worden om te kiezen voor de ‘schaarse’ vakken, dan kan het tekort aan leerkrachten voor die vakken op lange termijn opgelost worden. Het is niet de bedoeling dat de student gedwongen wordt voor een bepaalde vak te studeren, de student moet zelf bereid zijn dat te willen doen. Een bepaalde stimulans van de overheid zou ook kunnen bijdragen aan een stukje motivatie voor zo een student, zei Zalman aansluitend.
De onderwijsbureaus zijn nog steeds bezig met het toewijzen van leerkrachten aan scholen. “De ervaring leert dat aan het begin van het schooljaar pas een juiste inschatting kan worden gemaakt van eventuele tekorten aan leerkrachten op scholen,” aldus Zalman. Op sociale media stond er recent een bericht waarin aangegeven wordt, dat het MinOWC op zoek is naar 167 leerkrachten. Het ministerie heeft onlangs een verklaring uitgegeven, waarin staat dat dit niet op waarheid berust. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de officiële bronnen te volgen en zich niet te laten misleiden door valse berichten.